Receptes
- Matí: enciam net amb aigua perquè s'estovi i es faci cruixent.
- Matí: cogombre i ceba amb sal.
- Una estona abans: panís a marinar amb vinagre i oli.
- Es posa l'enciam a sota de tot amb vinagre, sal i oli. Es remena ben remenat.
- S'hi afegeix el tomàquet. S'hi tira l'oli per sobre.
- S'hi afegeix el panís, el cogombre, la ceba i les olives.
- Tomàquet i mozzarella
- Enciam, olives i panís
- Pebrot amb xampinyons, formatge grana padano, llimona i sal
- Endívies amb salsa de iogurt i roquefort
- Espàrrecs amb maionesa
- Bacallà esqueixat amb pebrots i olives (esqueixada)
Calamars amb patates
Calamars o cananes farcides
Carbassa al forn (oli, sal, pebre i romaní)
Crema pastissera amb microones! Al nostre microones, 1:50 minuts ja va bé.
La gràcia d’aquesta coca és fer servir l’envàs buit del iogurt com a mida per als altres ingredients.
Afegiu-la poc a poc a la barreja anterior sense deixar de remoure. (Un cop afegida tota la farina és el moment, si voleu, d’incorporar l’ametlla, o el cacau, o les panses...).
Coliflor i bròcoli amb beixamel
Croquetes de peix
Engrunes de cacao i poma (crumble), revista Aldi, fet 23 desembre 2018
4 – 5 pomes reineta, 200 g de sucre blanc, 120 g de mantega molt freda, 100 g de farina, 100 g d'ametlles pelades, 1 c.s de cacau, 1 c.s de canyella en pols, 1 llimona o llima, 125 g de gerd, 100 g de nabius, 1 Iogurt natural, Menta, Sal
2. Pelem les pomes, els llevem el cor i les tallem de forma regular. Les col·loquem en un bol, afegim el sucre restant i la canyella, ratllem la pell de mitja llimona o mitja llima i ho barregem tot amb les mans. Tirem la mescla dins d'un motlle untat amb mantega.
3. Reservem uns gerds i uns nabius i afegim la resta a les pomes. Distribuïm els 20 g de mantega restant tallada en dauets sobre les pomes i els fruits vermells. Els cobrim amb el ‘crumble’ de cacau i ho deixem en el forn presescalfat a 170c durant uns 35 minuts.
4. Finalment, ho servim juntament amb el iogurt barrejat amb unes gotes de suc de llimona i, finament, uns gerds, uns nabius i unes fulles de menta.
http://www.vilaweb.cat/0/forums/detall/775324/escudella-4-evangelis.html
(pàgina trobada 2005-2010 i desapareguda 2020)
Pròleg: enceneu el foc. Pengeu una olla damunt del foc amb uns cremalls. Vigileu quina llenya hi crema. El guisat prendrà el gust de la llenya que hi poseu. El roure i l'alzina són idonis. La freixa i el faig, també. Vigileu amb el pi blanc i altres fustes. Ompliu l'olla d'aigua.
Primer evangeli: ossos i carns vermelles. Sense esperar que bulli hi tireu els ossos (el genoll d'una vedella, de pernil, o el que tingueu), les carns vermelles (un conill de vedella és perfecte). Hi podeu afegir morro, orella i peu de porc.
Segon evangeli: carns blanques. Quan el brou fa una bona estona que vull amb els ossos i carns vermelles, és el moment de tirar-hi les carns blanques (gallina és perfecte), la pastanaga i el nap, i algun tall de cansalada fresca. En aquest moment també hi tirarem una xarxa plena de cigrons (els cigrons els haurem tingut en remull unes hores abans).
Tercer evangeli: tres quarts o una hora després d'ebullició lent, és el moment de la col, component estel·lar del plat, oberta pel mig.
Quart evangeli: la pilota. Quan la col ens ha bullit per espai de mitja hora hi tirem la pilota. A més, hi tirarem unes patates senceres i pelades.
Ingredients de la pilota: una lliura de carn de vedella, sis unces de carn magra de porc, 4 ous, farina de galeta, farina blanca de blat i sal. Piqueu la carn, però abans assegureu-vos de triar bé el tall; la carn ha de ser absolutament magra. Barregeu la carn picada amb els ous i saleu-la. Afegiu-hi farina de galeta fins que la massa tingui consistència. Feu les pilotes i enfarineu-les. Ja són a punt d'anar a l'olla. El temps de cocció és entre un quart i mig i dos quarts, no més.
Epíleg: herbes aromàtiques i botifarra negra. L’epíleg del plat són les herbes aromàtiques (api, xirimia, porro) i la botifarra negra; la botifarra de ser de qualitat excel·lent. Deu minuts a foc lentíssim i ja podem despenjar els cremalls. L'escudella ja és a punt. Rectifiqueu de sal i ja teniu a punt el guisat més nostrat i exquisit que ha tastat mai fill de dona.
Nota: la xarxa dels cigrons. Per coure els cigrons sense que es desfacin i després els puguem servir com cal, ens farà falta una xarxa de fil. Anys enrere que a les cases hi havia gent que sabia cosir, se'n feien; avui es poden trobar encara en algunes botigues d'estris de cuina.
Iogurts amb iogurtera elèctrica
Pa de pessic (mantega, sucre i farina), fet afegint-hi poma
Pa de pessic blanc (amb clares i coco), fet el 30 de desembre de 2017
Pa de pessic amb pinya, fet el 17 de novembre de 2018. El caramel, boníssim.
Pa de pessic de kiwi, fet el 31 de desembre de 2018, amb només 200 gr. de sucre i afegint-hi 2 plàtans. Surt bo i gustós.
Pastís de formatge gros
Pastís de formatge i xocolata blanca Tots dos fets en confinament, primavera 2020. Molt bons.
Pastís de pastanaga i ametlla
Pastís de peix de Cecilia
Pastís de poma (de Montserrat Seguí i la iaia Coloma)
75 gr. de mantega i 125 gr. de sucre, es barregen. Després s'hi posen tres ous batuts d'un en un. S'hi afegeixen 200 gr. de farina amb una culleradeta de Royal. A la barreja s'hi afegeixen 4 pomes o les que vagi bé. La barreja es posa al microones, al màxim, 15 minuts. Després es posa al grill 5 minuts perquè es torri.
Pastís invisible de poma (més saludable)
Pastís gelat de torró (boníssim i hipercalòric). Fet Nadal 2017.
Ingredients per a 4 persones: 5 ous, 150 g xocolata al 70%, 80 g de sucre, 50 g d'oli de coco (o mantega), 50 g de cacau desgreixat, 3 plàtans grossos molt madurs, 1 polsim de sal
- Separem clares i rovells de 5 ous en 2 bols.
- Muntem les clares amb les varetes elèctriques i hi afegim un pessic de sal.
- Blanquegem els rovells amb 80 g de sucre.
- Pelem 3 plàtans molt madurs i els trossegem.
- Posem els plàtans en un got americà i els triturem fins que n'aconseguim una massa uniforme i cremosa.
- Posem en un bol de vidre 150 g de xocolata negra i 50 g d'oli de coco i ho fonem al bany maria.
- Hi afegim el plàtan i ho barregem amb les varetes elèctriques. A continuació, hi afegim 50 g de cacau en pols i els rovells blanquejats, i ho continuem remenant.
- Hi afegim, a poc a poc, les clares muntades, amb una llengua.
- Repartim la barreja en 4 motlles i els fiquem al forn. La textura i la consistència hauria de ser com la d'una mousse. Coem la massa a 180º durant 25 minuts.
- Deixem que es temperi i ho servim directament dels motlles, tirant-hi per sobre una mica de xocolata blanca ratllada.
Picada
Pollastre amb salseta (iaia Concha)
Púding de poma i pa sec
Quiche de bledes i formatge de cabra
Roses de poma. Segons receptes, la temperatura del forn és entre 140º i 190º... Caldrà decidir.
Salmó a la taronja
Sarsuela de peix. Feta el 25 de març de 2017.
Ingredients: 200/250 gr. de peix per persona (rap, lluç,…), 100 gr. de patates per persona, 1 gamba per persona (opcional), Tomàquets, 1 fulla de llorer, 4 alls, Ametlles, Oli, pa i sal
Preparació: 1. Mentre es fa el brou de peix, posem al foc
una cassola de terrissa. Hi tirem un cul d’oli d’oliva. Quan aquest és
calent, hi fregim els alls i el pa torrat. Quan tot és ben torradet ho
traiem i ho reservem. 2. En el mateix oli, ho podem fregir unes gambes (salades prèviament). Les treurem. .3. També fregirem els peix en el mateix oli, prèviament enfarinat. I reservem a part. 4. Per fer el suquet amb les patates, les
pelarem i les tallarem a rodanxes de 1/2 cm més o menys. Les patates
absorbiran el gust del suc i seran molt saboroses. 5. Tirarem una mica de tomàquet ratllat a
l’oli i deixarem que cogui una mica. Tot seguit hi afegirem les patates
perquè es daurin i coguin una mica. Quan s’hagin enrossit, hi afegirem
el brou de peix. Només que cobreixi les patates . Quan arrenqui el bull,
taparem la cassola i abaixarem el foc, però vigilant que no perdi el
bull. Ho deixarem coure uns 10 minuts. 6. Passada aquesta estona, posarem les rodanxes de peix ben repartides dins la cassola i ho deixarem coure tot uns 10′ més. 7. Mentre es cou el peix, agafarem un morter i hi picarem l’all, el pa i les ametlles. Hi podem afegir julivert i safrà. 8. Quan faltin tres o quatre minuts per tancar el foc, corregirem el punt de sal i hi afegirem la picada i també les gambes. 9. Quan el suquet sigui cuit, hi podem tirar (és totalment opcional) all-i-oli . 10 Deixarem el suquet que reposi dos o tres minuts i ja ho podrem servir.
Truita de patates ben feta
APRENDRE ANGLÈS
A casa d'algú, al Bages: http://www.vinoscolltor.com/
Empresa que sembla seriosa, per Tarragona.
FEINA
https://www.jobandtalent.com/
MANRESA - ACTIVITATS
- Espai vital,creixement personal, dansa
- La Gare, dansa. Dansa lliure.
PAISATGES DE TARDOR
- El Far
- Santuari de Bellmunt
- Montgrony
ALTA ANOIA (llocs del web de l'hotel Cal Ros, Calonge de Segarra, al nord de Calaf))
. Memorial de l’Exèrcit Popular
· Conjunt històric de Calaf
· Conjunt de monuments de l’Alta Anoia
· Castells de frontera
· Parc cultural de la Muntanya de Cardona
· Centre Geogràfic de Catalunya
- La Garriga de Castelladral (hotel de luxe)
CAP D'ANY
https://fundaciolaplana.wordpress.com/2018/11/30/festa-de-cap-dany-2018-2019/
SORTIR I FER-HI PÍCNIC
- Les fonts del Cardener (al Berguedà)
- El Mas de Sant Iscle
- Àrea d'Esplai de la Salut, a Collbató. Coves de Salnitre (Anoia)
- Sant Miquel del Fai
- http://www.marimurtra.cat/
SORTIR i MENJAR FORA
- http://www.manresaturisme.cat/eng/la-ciutat-men/on-menjar/
- Creperia Circumval·lació
- La Stacca
- D'Amore
- http://www.restaurantscatalunyacentral.com/
- Magadins Vell, entre Moià i l'Estany
- Cal Canadell, per la carn a la brasa
- Can Vila, a Artés
- Camps, Canet de Fals, Fals, Fonollosa.
- Restaurant la Forca, Castellgalí (menjar bo, paisatge molt maco)
- Bar-restaurant Camí de l'Obac, Vacarisses (paisatge molt maco)
- Navès, Restaurant Font dels Goters. Igual que sempre. tel. 616973662. Menú de festius 13 euros.
PEL·LÍCULES PER VEURE EN FAMÍLIA
* La nena que estimava les paraules.
* El senyor Ibrahim i les flors de l'Alcorà. Un vell i silenciós botiguer musulmà i un nen jueu forgen una amistat insòlita en un suburbi multicultural de París.
* Rastres de sàndal, 2014
Salt of This Sea
A woman confronts the realities of life in the occupied Palestinian territories in this drama. While she was born and raised in New York, Soraya (Suheir Hammad) is of Palestinian heritage and has long dreamed of returning to the land of her ancestors. When Soraya learns that her grandfather bequeathed her a bit more than 15,000 dollars that he left in a bank account in Ramallah, she decides it's time to make a pilgrimage, especially since the inheritance can pay for a long stay in the country. However, Soraya arrives in Israel to find that immigration personnel and border guards are not helpful to tourists of Palestinian blood, and it takes no small amount of determination before she arrives in Ramallah. There, Soraya meets Emad (Saleh Bakri), a handsome Palestinian student who has a scholarship waiting for him at a university in Canada, but Israeli immigration authorities refuse to grant him a visa. Soraya and Emad bond over their frustrations at the injustice they see around them, and when she learns that the money in her grandfather's account (and all other Palestinian accounts at the bank) was forfeited after the establishment of the nation of Israel, they decide to take action. Soraya, Emad, and his friend Marwan (Riyad Ideis) plan to stage a bank robbery, in which they'll take only the amount deposited by her grandfather as a protest against the discriminatory policies that have become a part of daily life under occupation. Milh Hadha Al-Bahr (aka Salt of This Sea) was the first feature film from writer and director Annemarie Jacir. ~ Mark Deming, Rovi, http://www.fandango.com/saltofthissea_v452733/plotsummary
http://historiata.wordpress.com/2014/11/03/llibre-100-pelis-de-adultos-para-ver-con-ninos-de-noelia-terrer-i-carlos-rubio-2012/
http://www.petitsigrans.cat
Totes les de Xisc.
SORTIR DE CASA
Aprendre a meditar - cultiu d'actituds positives
CAMINADES
http://www.sortirambnens.com/excursions/a-peu.html
PER l'EBRE
- http://surtdecasa.cat/ebre/xiquets/10-propostes-fer-amb-xiquets-les-terres-de-l-ebre
OLLES d'AIGUA A LA TERRA ALTA
http://relatsencatala.cat/relat/tresors-de-lorta-les-olles-del-baubo-la-terra-noble-tarragona-catalunya/1049640
MENJAR A BARCELONA CENTRE
- Centro Galego de Barcelona
- Biocenter
- Viena Rambles
- Mercè Vins, carrer Amargós
- La cova fumada, Barceloneta
LLOGAR UNA CARAVANA
http://elmonperlafinestra.blogspot.com.es/
VOLUNTEERING i ACTIVITATS
http://www.fundaciomona.org/ca/ Centre de recuperació de primats a Riudellots de la Selva.
http://www.sorellona.org/que-fem/: campaments de natura, camps de treball... per descobrir la natura a la Garrotxa, Empordà o el Gaià.
http://www.concordia.org.uk/
frontier.ac.uk
ÀFRICA
- http://www.enjoyrwanda.info/where-to-stay/akagera-national-park/.
- https://www.klm.com/destinations/pa/es/article/rwandas-best-kept-nature-secret Parc d'Akagera, a Ruanda.
- http://www.viajerosonline.org/reservas/ofertas-joven/5913-viaje-de-voluntariado-y-cooperacion-conservacion-de-guepardos-en-sudafrica-viatge-de-voluntariat-i-cooperacio-conservacio-dguepards-a-sud-africa.html Més grans de 18 anys, 2125 euros/tres setmanes.
- http://www.pasaporte3.com/africa/viajes/kenia-tanzania-safari/kenia-tanzania-safari.php Viatge prototípic, molt bo. 15 dies. Més de 2000 euros.
- https://www.helpx.net/findhosts.asp?network=9 HelpX is an online listing of host organic farms, non-organic farms, farmstays, homestays, ranches, lodges, B&Bs, backpackers hostels and even sailing boats who invite volunteer helpers to stay with them short-term in exchange for food and accommodation (23 farms in Kenya).
- https://bonavida.cat/2016/06/29/tanzania-safari/ Blog molt realista.
- http://viatgesconcord.com/viatges/grup-guia-maig-tanzania/ 13 dies, 4980 euros
- http://terresllunyanes.com/ca/tipus-viatge/safaris/
- http://www.tabiasafaris.com/es/safaris/taller-etologia/
- http://www.taranna.com/viaje-a-botswana-ruta-aventura-camion/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada