Casos i coses

Receptes

  • Matí: enciam net amb aigua perquè s'estovi i es faci cruixent.
  • Matí: cogombre i ceba amb sal.
  • Una estona abans: panís a marinar amb vinagre i oli.
  • Es posa l'enciam a sota de tot amb vinagre, sal i oli. Es remena ben remenat.
  • S'hi afegeix el tomàquet. S'hi tira l'oli per sobre.
  • S'hi afegeix el panís, el cogombre, la ceba i les olives.
Amanides variades
  • Tomàquet i mozzarella
  • Enciam, olives i panís
  • Pebrot amb xampinyons, formatge grana padano, llimona i sal
  • Endívies amb salsa de iogurt i roquefort
  • Espàrrecs amb maionesa
  • Bacallà esqueixat amb pebrots i olives (esqueixada)
Arrebossat
  • Farina primer + ou batut després + pa ratllat finalment.
    Arròs amb verdures

    Brandada de bacallà + recepta del llibre amb patates

    Calamars amb patates 

    Calamars o cananes farcides 

    Carbassa al forn (oli, sal, pebre i romaní)

    Crema pastissera amb microones! Al nostre microones, 1:50 minuts ja va bé.

    La gràcia d’aquesta coca és fer servir l’envàs buit del iogurt com a mida per als altres ingredients.

    Per a cada coca ens caldrà:
    ·        3 ous
    ·        1 iogurt amb gust de llimona
    ·        2 mides de iogurt de sucre
    ·        ½ mida de iogurt d’oli d’oliva
    ·        3 mides de iogurt de farina
    ·        1 sobre de llevat en pols
    ·        1 xic de mantega
    Per preparar la coca, comenceu preescalfant el forn a temperatura màxima o 230ºC (segons forn).
    Bateu els ous i afegiu el iogurt, el sucre i l’oli sense deixar de remoure.
    Mescleu el llevat amb la farina i passeu-la per un colador. 
    Afegiu-la poc a poc a la barreja anterior sense deixar de remoure. (Un cop afegida tota la farina és el moment, si voleu, d’incorporar l’ametlla, o el cacau, o les panses...).
    Engreixeu el motlle amb la mantega i poseu-hi la mescla. No el mogueu gaire i poseu-lo al forn de seguida. Baixeu la temperatura del forn a foc suau (uns 170º). Es deixa coure uns 35-45 minuts, i passat aquest temps s’apaga el forn i es deixa refredar una mica abans de treure la coca. No obriu el forn a mitja cocció perquè correm el risc que baixi. Desemmotlleu quan encara estigui calent. 

    Coliflor i bròcoli amb beixamel

    Croquetes de peix

    Engrunes de cacao i poma (crumble), revista Aldi, fet 23 desembre 2018

     4 – 5 pomes reineta, 200 g de sucre blanc, 120 g de mantega molt freda, 100 g de farina, 100 g d'ametlles pelades, 1 c.s de cacau, 1 c.s de canyella en pols, 1 llimona o llima, 125 g de gerd, 100 g de nabius, 1 Iogurt natural, Menta, Sal
     1. Piquem les ametlles amb un robot de cuina, les col·loquem en un bol amb la farina, 120 g de sucre blanc (podem barrejar sucre blanc i bru també) i un polsim de sal i ho barregem tot. Afegim 100 g de mantega tallada en galledes i freguem amb les gemmes dels dits fins que formem una mescla sorrenca. Afegim el cacau, l'acabem de barrejar tot i el reservem en la nevera.
    2. Pelem les pomes, els llevem el cor i les tallem de forma regular. Les col·loquem en un bol, afegim el sucre restant i la canyella, ratllem la pell de mitja llimona o mitja llima i ho barregem tot amb les mans. Tirem la mescla dins d'un motlle untat amb mantega.
    3. Reservem uns gerds i uns nabius i afegim la resta a les pomes. Distribuïm els 20 g de mantega restant tallada en dauets sobre les pomes i els fruits vermells. Els cobrim amb el ‘crumble’ de cacau i ho deixem en el forn presescalfat a 170c durant uns 35 minuts.
    4. Finalment, ho servim juntament amb el iogurt barrejat amb unes gotes de suc de llimona i, finament, uns gerds, uns nabius i unes fulles de menta.

    Escudella dels quatre evangelis. L'escudella dels quatre evangelis

    http://www.vilaweb.cat/0/forums/detall/775324/escudella-4-evangelis.html 

    (pàgina trobada 2005-2010 i desapareguda 2020)


    Pròleg: enceneu el foc. Pengeu una olla damunt del foc amb uns cremalls. Vigileu quina llenya hi crema. El guisat prendrà el gust de la llenya que hi poseu. El roure i l'alzina són idonis. La freixa i el faig, també. Vigileu amb el pi blanc i altres fustes. Ompliu l'olla d'aigua.


    Primer evangeli: ossos i carns vermelles. Sense esperar que bulli hi tireu els ossos (el genoll d'una vedella, de pernil, o el que tingueu), les carns vermelles (un conill de vedella és perfecte). Hi podeu afegir morro, orella i peu de porc.


    Segon evangeli: carns blanques. Quan el brou fa una bona estona que vull amb els ossos i carns vermelles, és el moment de tirar-hi les carns blanques (gallina és perfecte), la pastanaga i el nap, i algun tall de cansalada fresca. En aquest moment també hi tirarem una xarxa plena de cigrons (els cigrons els haurem tingut en remull unes hores abans).


    Tercer evangeli: tres quarts o una hora després d'ebullició lent, és el moment de la col, component estel·lar del plat, oberta pel mig.


    Quart evangeli: la pilota. Quan la col ens ha bullit per espai de mitja hora hi tirem la pilota. A més, hi tirarem unes patates senceres i pelades.


    Ingredients de la pilota: una lliura de carn de vedella, sis unces de carn magra de porc, 4 ous, farina de galeta, farina blanca de blat i sal. Piqueu la carn, però abans assegureu-vos de triar bé el tall; la carn ha de ser absolutament magra. Barregeu la carn picada amb els ous i saleu-la. Afegiu-hi farina de galeta fins que la massa tingui consistència. Feu les pilotes i enfarineu-les. Ja són a punt d'anar a l'olla. El temps de cocció és entre un quart i mig i dos quarts, no més.


    Epíleg: herbes aromàtiques i botifarra negra. L’epíleg del plat són les herbes aromàtiques (api, xirimia, porro) i la botifarra negra; la botifarra de ser de qualitat excel·lent. Deu minuts a foc lentíssim i ja podem despenjar els cremalls. L'escudella ja és a punt. Rectifiqueu de sal i ja teniu a punt el guisat més nostrat i exquisit que ha tastat mai fill de dona.


    Nota: la xarxa dels cigrons. Per coure els cigrons sense que es desfacin i després els puguem servir com cal, ens farà falta una xarxa de fil. Anys enrere que a les cases hi havia gent que sabia cosir, se'n feien; avui es poden trobar encara en algunes botigues d'estris de cuina.


     

    Espaguetis amb llimona, tipus a la carbonara. Jo l'he fet també amb gambes i peix.

     
    Fruites en clafutis, per aprofitar qualsevol fuita madura. Fàcil i funciona. 22-5-2021

    Iogurts amb iogurtera elèctrica

    Pa de pessic (mantega, sucre i farina), fet afegint-hi poma

    Pa de pessic blanc (amb clares i coco), fet el 30 de desembre de 2017 
     
    Pa de pessic amb aranja, fet el 2 de juny de 2021

    Pa de pessic amb pinya, fet el 17 de novembre de 2018. El caramel, boníssim. 

    Pa de pessic de kiwi, fet el 31 de desembre de 2018, amb només 200 gr. de sucre i afegint-hi 2 plàtans. Surt bo i gustós. 
     
       Un altre amb llet de coco més tradicional 
     
    Pastís de figues, com un pa de pessic. 19-9-2021, prou bo.

    Pastís de formatge gros

    Pastís de formatge i xocolata blanca Tots dos fets en confinament, primavera 2020. Molt bons.

    Pastís de pastanaga i ametlla

    Pastís de peix de Cecilia

    Pastís de poma (de Montserrat Seguí i la iaia Coloma)
    75 gr. de mantega i 125 gr. de sucre, es barregen. Després s'hi posen tres ous batuts d'un en un. S'hi afegeixen 200 gr. de farina amb una culleradeta de Royal. A la barreja s'hi afegeixen 4 pomes o les que vagi bé. La barreja es posa al microones, al màxim, 15 minuts. Després es posa al grill 5 minuts perquè es torri.

    Pastís invisible de poma (més saludable)  

    Pastís gelat de torró (boníssim i hipercalòric). Fet Nadal 2017. 
     
    Pastís de plàtan i xocolata. Per aprofitar plàtans madurs. Fet 8 de gener de 2021.

        Ingredients per a 4 persones: 5 ous, 150 g xocolata al 70%, 80 g de sucre, 50 g d'oli de coco (o mantega), 50 g de cacau desgreixat, 3 plàtans grossos molt madurs, 1 polsim de sal

    1. Separem clares i rovells de 5 ous en 2 bols.
    2. Muntem les clares amb les varetes elèctriques i hi afegim un pessic de sal.
    3. Blanquegem els rovells amb 80 g de sucre.
    4. Pelem 3 plàtans molt madurs i els trossegem.
    5. Posem els plàtans en un got americà i els triturem fins que n'aconseguim una massa uniforme i cremosa.
    6. Posem en un bol de vidre 150 g de xocolata negra i 50 g  d'oli de coco i ho fonem al bany maria.
    7. Hi afegim el plàtan i ho barregem amb les varetes elèctriques. A continuació, hi afegim 50 g de cacau en pols i els rovells blanquejats, i ho continuem remenant.
    8. Hi afegim, a poc a poc, les clares muntades, amb una llengua.
    9. Repartim la barreja en 4 motlles i els fiquem al forn. La textura i la consistència hauria de ser com la d'una mousse. Coem la massa a 180º durant 25 minuts.
    10. Deixem que es temperi i ho servim directament dels motlles, tirant-hi per sobre una mica de xocolata blanca ratllada.
    Pastís de prunes

    Pastís de fruita al revés. Si hi posem el caramel amb mantega del pastís tatin, queda igual de bo i és molt més fàcil.
     

    Picada
    És una de les tècniques culinàries més tradicionals de la cuina catalana i és un excel·lent exemple de com fer servir els fruits secs per lligar les salses. Simplement disposant en un morter pa torrat, all, julivert i avellanes torrades (o altres fruits secs de closca dura) i picant enèrgicament la barreja elaborarem una pasta que permeti espessir qualsevol salsa o guisat, tant de carn com de peix. A més de la textura, enfortirà el gust de la preparació. 
    (d'Estils de vida de la Vanguardia, novembre 2013)

    Pollastre amb salseta (iaia Concha)
    Ingredients: oli, una llimona expremuda, sucre (dues cullerades plenes), dues pells de llimona plenes d'aigua. 
    Es fa el pollastre amb sal i es treu de la paella.
    S'hi posa molt oli d'oliva i s'hi afegeix la llimona barrejada amb l'aigua. S'hi afegeix el sucre. Es va remenant fins que surt una espuma.
     

    Roses de poma. Segons receptes, la temperatura del forn és entre 140º i 190º... Caldrà decidir.

    Salmó a la taronja

    Sarsuela de peix. Feta el 25 de març de 2017.
     

    Ingredients: 200/250 gr. de peix per persona (rap, lluç,…), 100 gr. de patates per persona, 1 gamba per persona (opcional), Tomàquets, 1 fulla de llorer, 4 alls, Ametlles, Oli, pa i sal

    Preparació: 1. Mentre es fa el brou de peix, posem al foc una cassola de terrissa. Hi tirem un cul d’oli d’oliva. Quan aquest és calent, hi fregim els alls i el pa torrat. Quan tot és ben torradet ho traiem i ho reservem. 2. En el mateix oli, ho podem fregir unes gambes (salades prèviament). Les treurem. .3. També fregirem els peix en el mateix oli, prèviament enfarinat. I reservem a part. 4. Per fer el suquet amb les patates, les pelarem i les tallarem a rodanxes de 1/2 cm més o menys. Les patates absorbiran el gust del suc i seran molt saboroses. 5. Tirarem una mica de tomàquet ratllat a l’oli i deixarem que cogui una mica. Tot seguit hi afegirem les patates perquè es daurin i coguin una mica. Quan s’hagin enrossit, hi afegirem el brou de peix. Només que cobreixi les patates . Quan arrenqui el bull, taparem la cassola i abaixarem el foc, però vigilant que no perdi el bull. Ho deixarem coure uns 10 minuts. 6. Passada aquesta estona, posarem les rodanxes de peix ben repartides dins la cassola i ho deixarem coure tot uns 10′ més. 7. Mentre es cou el peix, agafarem un morter i hi picarem l’all,  el pa i les ametlles. Hi podem afegir julivert i safrà. 8. Quan faltin tres o quatre minuts per tancar el foc, corregirem el punt de sal i hi afegirem la picada i també les gambes. 9. Quan el suquet sigui cuit, hi podem tirar (és totalment opcional) all-i-oli . 10 Deixarem el suquet que reposi dos o tres minuts i ja ho podrem servir.

    Trinxat de bledes 

    Truita de patates ben feta

    Tzatziki

    Xocolata desfeta (recepta de Xocolata Torras)
    Dissoldre el cacau en pols en 1/4 de litre de llet o aigua freda; afegir-hi 3/4 de litre de llet bullint i posar-ho al foc, sense deixar de remoure, fins que bulli. Si es vol més espessa, es pot deixar bullir entre 1 i 5 minuts més sense parar de remoure.


    APRENDRE ANGLÈS

    A casa d'algú, al Bages: http://www.vinoscolltor.com/
    Empresa que sembla seriosa, per Tarragona.

    FEINA

    https://www.jobandtalent.com/

    MANRESA - ACTIVITATS
    - Espai vital,creixement personal, dansa
    - La Gare, dansa. Dansa lliure


    PAISATGES DE TARDOR
    - El Far
    - Santuari de Bellmunt
    - Montgrony

    ALTA ANOIA (llocs del web de l'hotel Cal Ros, Calonge de Segarra, al nord de Calaf))

    . Memorial de l’Exèrcit Popular
    · Conjunt històric de Calaf
    · Conjunt de monuments de l’Alta Anoia
    · Castells de frontera
    · Parc cultural de la Muntanya de Cardona
    · Centre Geogràfic de Catalunya

    - La Garriga de Castelladral (hotel de luxe)


    CAP D'ANY
    https://fundaciolaplana.wordpress.com/2018/11/30/festa-de-cap-dany-2018-2019/

    SORTIR I FER-HI PÍCNIC
    - Les fonts del Cardener (al Berguedà)
    - El Mas de Sant Iscle
    Àrea d'Esplai de la Salut, a Collbató. Coves de Salnitre (Anoia)
    - Sant Miquel del Fai
    http://www.marimurtra.cat/

    SORTIR i MENJAR FORA

    • http://www.manresaturisme.cat/eng/la-ciutat-men/on-menjar/
    •         Creperia Circumval·lació
    •         La Stacca
    •         D'Amore
    • http://www.restaurantscatalunyacentral.com/
    • Magadins Vell, entre Moià i l'Estany
    • Cal Canadell, per la carn a la brasa
    • Can Vila, a Artés
    • Camps, Canet de Fals, Fals, Fonollosa.
    • Restaurant la Forca, Castellgalí (menjar bo, paisatge molt maco)
    • Bar-restaurant Camí de l'Obac, Vacarisses (paisatge molt maco)
    • Navès, Restaurant Font dels Goters. Igual que sempre. tel. 616973662. Menú de festius 13 euros.
    Resultat d'imatges de "font dels goters"

    PEL·LÍCULES PER VEURE EN FAMÍLIA

    * La nena que estimava les paraules.

    * Tres dies amb la família, Mar Coll, 2009

    * El senyor Ibrahim i les flors de l'Alcorà. Un vell i silenciós botiguer musulmà i un nen jueu forgen una amistat insòlita en un suburbi multicultural de París.

    * Rastres de sàndal, 2014
    * Before Sunrise. Before Sunset. Before Midnight.

    L'amor (i la vida) en tres grans pel·lícules, Carles Capdevila, 29-6-2013


    ELS QUE VAM veure (i emocionar-nos) el 1995 amb Before sunrise , la màgica nit d'una parella que es coneix al tren, i l'any 2004 vam aplaudir-ne la segona part, Before sunset , que reprenia el fil d'aquella història amb un primer toc de realisme, som molt afortunats de poder veure ara Before midnight , la tercera part, sobre la qual comparteixo l'entusiasme de Xavi Serra i li poso cinc estrelles, perquè no n'hi ha més. Les hi poso, això sí, amb dolor, perquè aquesta història que alguns privilegiats hem anat vivint en directe, amb Julie Delpy i Ethan Hawke envellint amb nosaltres, amb els seus cossos transformant-se, i amb la seva vida complicant-se tant com la nostra, és un bany despietat. I els 18 anys que han passat des d'aquella nit romàntica pesen molt. Resumint, i fins aquí el risc de spoilers , fa divuit anys els envejaves, era una pel·lícula clarament aspiracional, pagaries per haver viscut aquella nit, i ara pagaries per no sentir-t'hi gaire identificat i lamentes haver-t'hi sentit. Els diàlegs et van tornant a la memòria (les tres pel·lícules són això, una parella que parla), i t'entens una mica millor a tu i el teu món. L'heu de veure, i mireu abans les dues primeres si no ho vau fer. I no us deixeu portar pel primer cop. La parella de la primera cinta somiava, que és una activitat preciosa i recomanable. La de la tercera lluita contra els malsons, que és una activitat imprescindible, i l'única manera de poder abordar nous somnis. A sobre, tan bon cinema ens fa de mirall d'ampliació perquè confirmem què volem ser i què no.

    Salt of This Sea
    A woman confronts the realities of life in the occupied Palestinian territories in this drama. While she was born and raised in New York, Soraya (Suheir Hammad) is of Palestinian heritage and has long dreamed of returning to the land of her ancestors. When Soraya learns that her grandfather bequeathed her a bit more than 15,000 dollars that he left in a bank account in Ramallah, she decides it's time to make a pilgrimage, especially since the inheritance can pay for a long stay in the country. However, Soraya arrives in Israel to find that immigration personnel and border guards are not helpful to tourists of Palestinian blood, and it takes no small amount of determination before she arrives in Ramallah. There, Soraya meets Emad (Saleh Bakri), a handsome Palestinian student who has a scholarship waiting for him at a university in Canada, but Israeli immigration authorities refuse to grant him a visa. Soraya and Emad bond over their frustrations at the injustice they see around them, and when she learns that the money in her grandfather's account (and all other Palestinian accounts at the bank) was forfeited after the establishment of the nation of Israel, they decide to take action. Soraya, Emad, and his friend Marwan (Riyad Ideis) plan to stage a bank robbery, in which they'll take only the amount deposited by her grandfather as a protest against the discriminatory policies that have become a part of daily life under occupation. Milh Hadha Al-Bahr (aka Salt of This Sea) was the first feature film from writer and director Annemarie Jacir. ~ Mark Deming, Rovi, http://www.fandango.com/saltofthissea_v452733/plotsummary

    http://historiata.wordpress.com/2014/11/03/llibre-100-pelis-de-adultos-para-ver-con-ninos-de-noelia-terrer-i-carlos-rubio-2012/

    http://www.petitsigrans.cat

    Totes les de Xisc.

    SORTIR DE CASA


    Aprendre a meditar - cultiu d'actituds positives 


    CAMINADES
    http://www.sortirambnens.com/excursions/a-peu.html

    PER l'EBRE
    http://surtdecasa.cat/ebre/xiquets/10-propostes-fer-amb-xiquets-les-terres-de-l-ebre

    OLLES d'AIGUA A LA TERRA ALTA 
    http://relatsencatala.cat/relat/tresors-de-lorta-les-olles-del-baubo-la-terra-noble-tarragona-catalunya/1049640

    MENJAR A BARCELONA CENTRE
    - Centro Galego de Barcelona
    - Biocenter
    - Viena Rambles
    - Mercè Vins, carrer Amargós
    - La cova fumada, Barceloneta

    LLOGAR UNA CARAVANA
    http://elmonperlafinestra.blogspot.com.es/


    VOLUNTEERING i ACTIVITATS

    http://www.fundaciomona.org/ca/ Centre de recuperació de primats a Riudellots de la Selva.

    http://www.sorellona.org/que-fem/: campaments de natura, camps de treball... per descobrir la natura a la Garrotxa, Empordà o el Gaià.

    http://www.concordia.org.uk/

    frontier.ac.uk

    ÀFRICA
    •  https://www.helpx.net/findhosts.asp?network=9 HelpX is an online listing of host organic farms, non-organic farms, farmstays, homestays, ranches, lodges, B&Bs, backpackers hostels and even sailing boats who invite volunteer helpers to stay with them short-term in exchange for food and accommodation (23 farms in Kenya).

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada