Passar per separatista a Madrid i espanyolista a Catalunya és una excitant experiència vital que, quan no mata, alimenta enormement la capacitat de supervivència. Se sol dir que estar en aquesta espècie de llimbs o terra de ningú genera una profitosa distància crítica. Fals de tota falsedat: és extenuant. Molts ciutadans de Catalunya saben de què parlo: ells també se senten sovint ponts sobre aigües turbulentes. Però ja se sap que, en temps de guerra, els ponts són els primers a ser bombardejats per qualsevol dels dos exèrcits.
En aquests temps crítics, els hooligans no volen actituds tèbies. No en tenen prou amb el respecte escrupolós a la seva posició, exigeixen adhesió indestructible. Un detall de debilitat, és a dir, qualsevol raonament que pretengui explicar el que no acaben de comprendre es pot saldar amb un exabrupte tan gran com la seva intolerància.
Però a Espanya hi ha, sobretot, milions d'espanyols dels quals no ve de gust independitzar-se. Són, per exemple, aquells vells pagesos gallecs, castellans o andalusos que es van quedar sols als pobles mentre els joves emigraven a Catalunya perquè buscaven una altra sort per als seus fills. Aquells territoris són avui molt més pròspers gràcies a una solidaritat interterritorial -també alemanya- de la qual molts estem orgullosos i a la qual no voldríem renunciar. ¿Això ens converteix en espanyolistes rancis? Als ulls del sector hooligan, sens dubte, però acostumats a ser titllats d'«estómacs agraïts» per l'afició mesetària, poden comprendre que no ens impressioni gens ni mica.
No estar enlloc
Enmig de la guerra de banderes, perplexos i en silenci per rebre el mínim possible, hi ha infinitat d'individus sense cap més pàtria que la gent que estima i sense cap més desig que viure dignament. Això últim, per cert, s'està posant difícil per a milers de famílies, però no frivolitzarem amb temes menors com les llistes d'espera per a quiròfan o els tàpers, ara que tenim entre mans un assumpte tan seriós.Vénen temps apassionants per a aquells que tenen profunds sentiments patriòtics. Tenen sort. No saben que incòmode que és no estar enlloc. Potser la solució a la metafísica d'Espanya -com qualificava Manuel Vázquez Montalbán aquest etern debat ibèric- és la que va apuntar subtilment el president Pasqual Maragall en aquell memorable article titulat Madrid se'n va. I no és cap altra que la independència. La de Madrid.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada