diumenge, 28 de juny del 2015

On giving up when trying to assess


El bon mestre és un poeta ensenyant i un tècnic perspicaç corregint. Disposa de recursos creatius per transmetre el saber i de rigor tècnic per corregir els sorolls que sempre destorben la comprensió. És, doncs, necessàriament, algú que té coneixements, perquè si no sap res no pot diferenciar una opinió d’un argument.
Avui sentim dir que el bon mestre és qui es deixa portar per la retòrica de la transgressió; vull dir, de la innovació. A mi això de ser sempre innovador em sembla poc ambiciós i un xic banal, perquè l’innovador de sèrie considera noble saltar-se qualsevol límit simplement perquè hi és, sense preguntar-se per quina raó algú l’hi va posar. Dir que cal anar més enllà de la zona de confort és avui el més confortable. ¿No seria més fàcil ampliar la zona de confort? De fet, aquesta ha estat sempre la principal funció del coneixement. Claudio Magris diu que l’home banal afirma la seva originalitat llençant escombraries per la finestra simplement perquè ho prohibeix un rètol.
El pitjor mal dels nostres centres educatius és avui la ignorància orgullosa que, inconscient de la diferència entre raonament i opinió, fa de l’expressió lliure de no importa quina opinió el principi de tot coneixement. Estem assistint a l’aparició d’una pedagogia clientelar i d’un alumne consumidor. Cal reconèixer que té un avantatge: tots tenim opinions i, en aquest sentit, no hi ha res més equitatiu. Més d’un professor universitari m’ha comentat les seves dificultats per corregir amb un raonament l’opinió de l’alumne que li ve a protestar perquè -en la seva opinió- ha estat avaluat injustament. Digui el que digui el professor, aquesta serà també la seva opinió. I en la dialèctica de les opinions la més valuosa és sempre la nostra.
L’opinió fa retòricament inconsistent qualsevol diferència entre veritat i error, perquè no respecta la forma de l’argument sinó el seu propietari. Però ni totes les opinions, ni totes les emocions, ni totes les exaltacions poètiques són respectables, encara que el democratic consumerism propugni el contrari. De fet, no hi ha manera més eficaç de perllongar indefinidament l’adolescència de l’alumne (la minoria d’edat, diria Kant) que la sacralització de la seva opinió.
Alguns mestres es neguen a acceptar la batalla de l’argument esgrimint una opinió professionalment claudicant: “Ja el suspendrà la vida!” En quantes juntes d’avaluació es deu haver sentit aquests dies aquest maleït exabrupte!

Comprensivitat o segregació? Cal convèncer!

Separem bons i no tan bons?

 El Benet està a punt d’acabar el curs i em comenta que, quan posa un deu, té la impressió que no és just, però no perquè els alumnes no se’l mereixin, sinó perquè no han après tot el que podrien haver après. Li dic que no ho acabo d’entendre, i m’aclareix que, en general, els professors no fan les classes només per als alumnes més avançats. Procuren que tothom segueixi, especialment quan es tracta de l’ESO. Però així els alumnes més bons ho tenen molt més fàcil. En realitat, podrien fer molt més del que fan. Anar més enllà del currículum. Aventurar-se de veritat pels camins del coneixement.
Segons el Benet, la diversitat de nivells en un mateix curs d’ESO arriba a ser absolutament escandalosa. El tema, em diu, hauria de ser el centre d’un debat important. Perquè quan es parla de les diferències que hi ha en els plans d’estudis i en l’organització de la formació als diferents països europeus sempre es fa notar que n’hi ha on de seguida separen les criatures per nivells, i els aboquen a estudis de diferent grau, i n’hi ha d’altres, en canvi, que presumeixen d’integrar tothom i de no crear grans diferències, si més no fins a les portes del batxillerat.
El Benet em diu que no se m’acudeixi publicar un dels meus articles en què parli d’aquesta qüestió. La considera massa polèmica. Li fa l’efecte que s’aparta del pensament correcte. Em diu que el pensament correcte diu que per més que els uns treguin deus i els altres tresos, han de continuar junts perquè és bo per a tots.
Però ell pensa que els que treuen deus podrien treure quinzes. O vints. “Però tu els separaries? -li pregunto-. ¿Faries com a Alemanya, que als deu anys ja separen els bons dels no tan bons?” El Benet em diu que si no separem els bons dels no tan bons, no permetem que els bons de veritat arribin lluny. No permetem, en definitiva, que els bons i els no tan bons es diferenciïn gaire.
L’ensenyament hauria de ser una peça clau per a la igualtat d’oportunitats i per al funcionament de l’ascensor social. I és perfectament demostrable que la diferència entre els més bons i els no tan bons ja no és, ni de bon tros , una simple conseqüència de les diferències socials. “Si no permetem que els molt bons de les famílies més desafavorides destaquin, estem cometent una gran injustícia. Ja no és tan progressista, avui, defensar tanta igualtat!” Glups. Jo li dic que potser hauríem d’esforçar-nos més a millorar el nivell dels no tan bons... I li dic que el tema dóna per a més d’un article...

Un nou model on inspirar-se

INTEL·LIGÈNCIA VEGETAL

Les plantes representen el 98,7 % de la vida al planeta i, tot i això, només un 3 % dels científics les estudien. Només el 3 % per estudiar gairebé la totalitat de la vida! Absurd. Mancuso n’és un. Té més de 250 articles científics publicats sobre aquest tema i acaba de publicar, amb la periodista Alessandra Viola, Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal (Galaxia Gutenberg), en el qual explica els estudis i resultats més recents, propis i aliens, que demostren que les plantes es comuniquen entre elles i amb altres animals, i dormen, memoritzen, aprenen, cuiden la seva prole, prenen decisions i, fins i tot, són capaces de manipular altres espècies. Tot un món per descobrir.

 

“Les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més”

 

Les plantes hi senten?

Molt més que els animals, incloent-hi nosaltres. I no és la meva opinió o percepció, és una evidència científica.

No és vostè un il·luminat?

No. Sabem que perceben els canvis elèctrics, el camp magnètic, el gradient químic, la presència de patògens...

Hi senten, hi veuen...?

Les plantes tenen els nostres cinc sentits i quinze més. No tenen ulls ni oïdes com nosaltres, però perceben totes les gradacions de la llum i les vibracions sonores.

I els agrada la música?

Certes freqüències, sobretot les baixes (entre els 100 Hz i els 500 Hz), afavoreixen la germinació de les llavors i el creixement de les plantes cap a la font d’aquest so, que equival a freqüències naturals com la de l’aigua que corre; però parlar o cantar a les plantes és perdre el temps.

Hi ha sons sota terra? S’ha descobert que les arrels produeixen so i són capaces de percebre’l. Això suggereix que hi ha una via de comunicació subterrània.

Tampoc no tenen nas.

El seu olfacte i gust són molt sensibles, perceben les molècules químiques. És el seu mode de comunicació: cada olor és un missatge. I tenen tacte, n’hi ha prou amb veure a càmera ràpida com palpa una planta enfiladissa.

I diu que es comuniquen?

Es comuniquen amb altres plantes de la mateixa espècie a través de molècules químiques volàtils. Per exemple, envien missatges de perill. Si un insecte li menja les fulles, la planta produeix a l’instant determinades molècules que es difonen quilòmetres i que avisen que hi ha un atac en curs.

I com es defensen?

De moltes maneres: poden augmentar les molècules verinoses o produir proteïnes indigeribles per a l’insecte. Moltes plantes, quan un insecte comença a menjar-les, emeten determinades substàncies per atreure altres insectes que els depredin a ells.

Això és comunicació entre espècies.

Les plantes produeixen moltes molècules químiques l’únic objecte de les quals és manipular el cervell dels animals. En aquest context s’inscriuen les drogues.

Un exemple...

Estudis recents demostren que un taronger o un llimoner en flor actuen de manera diferent segons la quantitat de pol · len que porti l’insecte. Si en porta molt, fan que augmenti la quantitat de cafeïna al nèctar per activar el seu cervell, perquè recordi aquesta planta i hi torni. Si en porta poc, tallen la cafeïna.

Intel·ligència vegetal?

Si intel·ligència és la capacitat de resoldre problemes, les plantes són capaces de respondre de manera adequada a estímuls externs i interns, és a dir, són conscients de què són i què les envolta.

Això és molt!

Hem ignorat com funciona el 99,7 % de la vida al planeta, i no ens ho podem permetre perquè la nostra dependència del regne vegetal inclou, a més de l’aire, el menjar i els fàrmacs; i l’energia (els combustibles fòssils són dipòsits orgànics).

Desconeixem el 90 % de les plantes.

En la seva evolució les plantes han produït milions de solucions que són molt diferents de les que han produït els animals. Fins ara els homes hem basat la tecnologia en com estem fets nosaltres: un centre de comandament i una jerarquia d’òrgans, i així s’organitzen les nostres societats, governs, recursos, màquines...

Hi ha un altre món en què inspirar-nos.

Estudiar les plantes ens donarà una quantitat ingent de possibilitats tecnològiques; per exemple, les xarxes: una xarxa d’internet i un conjunt d’arrels són molt similars. Però les plantes són xarxes vives, imagini el que podem arribar a aprendre d’elles.

Són altruistes?

Competeixen amb altres espècies i cooperen si són del mateix clan. Però hi ha alguns exemples extraordinaris en què podem parlar d’un alt grau d’altruisme. Hi ha una investigació molt bonica que es va fer fa quatre anys al Canadà.

Expliqui’m.

Es va aïllar un gran avet perquè no tingués accés a l’aigua i els avets del voltant li van passar els seus nutrients durant anys perquè no morís. Les plantes són organismes socials tan sofisticats i evolucionats com nosaltres.

Cuiden de la seva prole?

En les plantes observem la cura parental que observem en els animals més evolucionats. En un bosc dens, perquè un arbre nounat adquireixi certa alçada per poder fer la fotosíntesi i ser autosuficient, han de passar almenys deu o quinze anys durant els quals serà alimentat i cuidat per la seva família.

On tenen el cervell?

Les neurones són les úniques cèl · lules en els animals que produeixen i transmeten senyals elèctrics i es concentren al cervell. En les plantes la major part de les cèl · lules del seu cos produeixen i transmeten senyals elèctrics, i a la punta de les arrels en tenen moltíssimes. Es pot dir que tota la planta és cervell.

STEFANO MANCUSO, NEUROBIÒLEG VEGETAL

Tinc 49 anys. Visc a Florència, on sóc docent de la universitat. Vaig fundar, i el dirigeixo, el Laboratori Internacional de Neurobiologia Vegetal. A Europa la gent vàlida no està interessada a fer política, cosa que s’ha deixat a gent de segon o tercer nivell. Sóc catòlic.

Què té a veure l'educació amb la política?

Els indiferents

Els altres. Qui són els altres? Dissabte passat m’ho vaig preguntar repetidament, entatxonada entre la multitud, a la plaça de la Vila de Badalona, masegada per les empentes involuntàries, estabornida per l’olor d’humanitat que de tant en tant s’acostava i marxava, com una onada.
Era un dia xafogós, amb molt de ressol i amb una mica de marinada que ens deixava respirar. Vaig passar quatre hores envoltada dels altres. I quan dic els altres no em refereixo -tot i que la temptació podia ser-hi- als que tenia literalment i ideològicament enfront. Els altres eren tots els meus conciutadans, aquells que veig cada dia -hola!, bon dia!, adéu!- i aquells amb qui, després de dècades de veïnatge, no m’he creuat mai pel carrer. Els que ens trobem a tot arreu i els que no coincidim mai enlloc. Els que érem a la plaça de la Vila amb aires de festa grossa i els que hi eren per manifestar la protesta més agra.
I els altres eren, també, aquells despistats que travessaven la plaça, sorpresos i fastiguejats per la gernació, fent servir el carret de la compra per obrir-se pas, remugant entre dents i preguntant-se què coi passava, què hi feia tota aquella gent exaltada alterant l’habitual placidesa dels dissabtes al matí.
Cap a les tres de la tarda, quan el nou Ajuntament s’havia constituït i la coral jove havia cantat Quan tot s’enlaira, la concentració es va desfer i tothom va enfilar cap a casa. Uns i altres ens miràvem de cua d’ull, inquiets i excitats encara. Vaig pensar que l’endemà ens trobaríem al vagó del metro o comprant al súper o passejant per la rambla i, ja despullats de les banderes i els eslògans, potser no sabríem identificar-nos. Uns havien d’empassar-se la ràbia, els altres pair l’alegria. I aquella senyora que empenyia el carretó de la compra contra les meves cames, enrabiada de sentir-se fora de tot, continuaria aliena a la transformació que s’havia produït el dia abans a la ciutat on fa anys que viu, potser hi ha nascut.
Hi ha un gruix de persones, a Badalona i a tot arreu, que no mostren cap interès per la cosa pública, que no senten el batec ciutadà encara que la ciutat bulli. No voten ni volen saber qui ha guanyat o qui governarà. Els és igual el sí que el no. Parlem molt dels indecisos, però poc dels indiferents. Com pot ser que visquin aliens a la comunitat on viuen? ¿És egoisme, impotència, incultura? Quin tant per cent d’indiferents es pot permetre una societat? Un percentatge residual és inevitable, però, si ja no és tan mínim, vol dir que alguna cosa estem fent malament.
Sobre les funcions socials de l'educació.

diumenge, 21 de juny del 2015

Llengua anglesa i desigualtat

L’anglès s’erigeix com l’assignatura més desigual

El factor econòmic i social condiciona molt més el nivell d'anglès dels alumnes que el d'altres assignatures com català, castellà o matemàtiques. L'accés a les extraescolars o el capital cultural de les famílies marquen la diferència.

 
 
Foto: ShaneGlobal
Foto: ShaneGlobal
L’angès és l’assignatura més afectada per les desigualtats. Les proves externes que elabora la Generalitat, tant a Sisè de Primària com a Quart d’ESO, evidencien que el nivell d’anglès, la llengua estrangera de referència a les aules, està fortament condicionat per l’entorn socioeconòmic dels centres educatius. Molt més que en el cas de matemàtiques, llengua catalana i castellana, la resta de matèries que s’avaluen en els tests de diagnòstic que es realitzen a Catalunya.
La progressiva millora dels històrics baixos resultats en l’anglès, que ara ja se situen en la mitjana desitjada per la Generalitat –prop dels 70 punts sobre 100–, amaguen una desigualtat de 23 punts entre els resultats dels que acaben l’ESO en instituts de barris desfavorits i els de zones benestants, una bretxa molt més accentuada que en el cas del català, el castellà o les matemàtiques, on la diferència és de 15 punts o inferior. Per què l’origen social dels alumnes condiciona més l’anglès que les altres matèries?
El primer que ve al cap a molts mestres i acadèmics són les extraescolars d’anglès. Un número cada cop més creixent de famílies ha apostat per dur els seus fills a classes extraescolars d’anglès, als mateixos centres o en acadèmies privades, per perfeccionar l’ús d’una llengua considerada clau per al seu futur. Però no totes s’ho poden permetre. “A l’escola fem dues hores setmanals d’anglès, però hi ha nens que en fan tres més a fora el centre. És més del doble, és clar que es nota”, constata Maria Mont, mestra d’anglès a l’escola Sant Jordi de Mollet del Vallès, que afegeix que aquests alumnes presenten més solidesa o un vocabulari més consolidat. “Es tracta d’un reforç d’anglès pensat no per arribar a les competències bàsiques, sinó per a un nivell molt superior”, constata.
Les desigualtats, en aquest sentit, s’expliquen no només perquè hi ha més alumnes que no assoleixen el nivell bàsic –un 19% del total, en acabar l’ESO–, sinó perquè també hi ha molts més alumnes excel·lents. En les proves de Secundària, als instituts de zones benestants més de la meitat (52%) dels alumnes té un nivell alt d’anglès, un percentatge que queda al voltant del 40% en la resta de matèries.
Però són les extraescolars l’única explicació? “N’és una de claríssima, però crec sobretot es tracta d’una qüestió de capital cultural de les famílies“, apunta la sociòloga de la UAB Aina Tarabini. “Les famílies amb més capital cultural tenen feines més vinculades a l’anglès, solen mirar més la televisió en aquest idioma, o l’ús d’internet, tenen més capacitat de viatjar…”, enumera. La normalització de l’anglès en l’àmbit quotidià dels alumnes és clau. “No és tant el nivell econòmic com el cultural”, coincideix la professora de la UAB Maria José Lobo, és a dir, “si l’ambient que es respira a la família és de valoració de l’anglès”, sosté.
Tarabini, a més, va un pas més enllà, i assenyala que “sovint hi ha una relació entre els models pedagògics i la composició social”, fent referència a que solen ser les escoles de famílies de classe mitjana les que s’obren més a metodologies més “significatives” pels alumnes, una qüestió que, segons aquesta investigadora, “s’hauria d’equilibrar”.
En la mateixa línia, els resultats d’anglès també són els més desiguals si se separen per centres en funció de si són públics o privats. En acabar l’ESO, el nivell d’anglès als privats –a Catalunya generalment concertats– és 10 punts superior que als públics. “Moltes escoles privades ofereixen més hores d’anglès i inclús ho utilitzen com a reclam per captar famílies”, recorda Tarabini.

L’anglès com a llengua vehicular, primer pas

Un 53% de les escoles catalanes ja imparteixen alguna de les seves assignatures en anglès, segons les dades del departament d’Ensenyament, que des de l’actual curs aplica el Pla de Plurilingüisme. No és cap secret que la Generalitat vol augmentar el nivell d’anglès dels estudiants –l’objectiu és que en acabar la Secundària tinguin un nivell equivalent al B1–, però en aquest cas confia que una manera de compensar les desigualtats de partida és introduir l’anglès com a llengua vehicular.
“No estem parlant de fer més classes en anglès, sinó de que els professors es coordinin per introduir l’anglès de manera transversal, com per exemple en les pràctiques de laboratori o en un projecte que impliqui diferents assignatures”, exposa Mònica Pereña, Subdirectora General de Llengua i Plurilingüisme del Departament d’Ensenyament. Pereña defensa que des del Departament potencien també els projectes internacionals i els intercanvis amb centres de l’estranger, així com els programes previstos a Erasmus+ o “la implicació i complicitat de les entitats de l’entorn”, com el consolat dels EUA o el British Council, segons cita.
Tots els experts i mestres consultats coincideixen en què aquest major ús de l’anglès com a llengua d’ús normal als centres és una condició indispensable per reduir aquesta desigualtat. Però no l’única. “Al final també és obvi que la solució passa per compensar i reduir la manca d’equitat en tots els àmbits de la vida”, conclou Mont.

dissabte, 20 de juny del 2015

Per què serveix l'educació infantil?

Reflexions sobre el paper de l’escola bressol

Segons Anna Escobedo Caparrós, Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions. Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona
1. Les escoles bressol i llars d’infants a Catalunya són històricament un dels fruits més preuats dels moviments de renovació pedagògica. El sistema públic ha generat referents de qualitat per a tot el sector d’escoles infantils i també per a les famílies i la societat en general. La nostra societat confia en el sistema educatiu públic (o el que està regulat públicament) des de la seva primera etapa d’educació infantil, de 0-3 anys, i això és un gran valor social que cal cuidar i alimentar.
2. El sistema de conciliació entre vida laboral i familiar es fonamenta i s’ha anat construint en l’existència i confiança cap a un sistema relativament bo en termes comparatius d’escoles bressol i llars d’infants (des del 1990 fins a la llei Wert del 2013), que es va emmarcar en la legislació educativa (i per tant amb referents i garanties de qualitat). Això és especialment important tenint en compte que a l’estat espanyol falta un sistema de llicències parentals eficient com el que hi ha a la major part d’Europa, no només als països nòrdics -referents en aquest tema-, sinó fins i tot a la resta dels nostres veïns de l’anomenat Sud d’Europa, com Portugal.
3. Des del meu punt de vista té una importància simbòlica clau que cal salvaguardar com una de les nostres riqueses socials o joies de la corona: les llars d’infants conformen una base de confiança i participació de les famílies en tot el procés d’escolaritat subsegüent i en les bases d’èxit educatiu molt més enllà del període 0-3. Les retallades de finançament públic des del 2011, així com la desregulació d’aquesta franja que significa la llei Wert, posen en perill la seva qualitat i continuïtat. Això requereix una acció decidida de les comunitats autònomes i de l’àmbit local per mantenir aquesta franja dins de la regulació educativa i garantint-ne el finançament públic, perquè és un dels nostres referents d’èxit educatiu en una societat que necessita millorar els seus resultats educatius.

















L’hàbit d’aprendre


Hi ha teories que sostenen que en l’etapa de 0 a 3 anys s’aprenen capacitats i habilitats que conformaran els fonaments del futur adult. Algunes llars d’infants, amb programes educatius basats en l’estimulació dels sentits, impulsen el coneixement perdurable 

 El recomano 2

Adquirir competències per a la vida. És la filosofia de la llar d’infants Les Vimeteres, de Vila-seca, que aquest tercer trimestre l’ha obert treballant amb l’obra de Joan Miró. Les parets i els sostres de les llars d’infants, ben alts gràcies a una construcció insòlita i original, demostren que a l’escoleta les criatures creen com si fossin petits artistes. “Si algú entrés sense saber que es tracta d’una llar d’infants, potser podria pensar que és en una sala d’exposicions”, explica la directora, Elisabeth Soldevila.
Per fer conèixer l’artista Joan Miró, les mestres han repartit obres impreses a les criatures. No pretenen fer-los pintar per pintar, sinó estimular-los per expressar-se amb allò que veuen. Els més petits de tots de la llar, els de l’aula de 0 a 1 any, manipulen els objectes que més pintava Miró, com ara la lluna o les estrelles. Els altres dos cursos en fan escultures, collages. Mai no copien, ni tan sols els passa pel cap, perquè l’estímul de la creativitat que perceben és tan gran que cadascun en fa una d’inèdita i curiosa. I aquesta activitat la fan el dia que els ha tocat experimentació i plàstica. Perquè cada dia els toca un taller diferent.
El de psicomotricitat començarà amb la lectura d’un conte, a partir del qual les activitats programades representaran capbussar-se en la narració del que s’haurà explicat. Joc simbòlic en majúscules. “Cada dia que la criatura passa a la llar d’infants ha valgut molt la pena viure’l”, continua Soldevila.
Des dels sentits
El professor de pedagogia de la Universitat de Barcelona Enric Prats sosté que, en l’etapa de 0 a 3 anys, “tot el que s’aprèn per la via sensorial és fonamental, perquè perdura al llarg del temps”. És així perquè és quan comencen a desenvolupar-se els sentits. En canvi, “socialment no és un moment important, perquè sí que poden tenir les primeres interaccions, però sobretot mantenen monòlegs i no diàlegs amb els companys d’aula de les llars”. Així doncs, Prats sosté que “cognitivament tot el que la criatura coneixerà en una llar d’infants permetrà establir les primeres connexions del coneixement”.
Per la seva banda, la mestra d’educació infantil i impulsora del màster d’aprofundiment en el primer cicle d’educació infantil (0-3 anys), Otília Defis, subratlla les paraules del professor Prats: “Entre els 0 i els 3 anys, l’infant posa els fonaments de les estructures del pensament, d’aquí la importància d’una llar d’infants que desperti i estimuli les capacitats”.
Una estimulació que també es pot fer a casa, si s’opta perquè la canalla no vagi a l’escoleta i es quedi a la llar amb familiars o cuidadors. “Però això sobretot era possible fa anys, quan les famílies eren extenses i les criatures creixien al costat dels germans, els cosins, els avis i els tiets, que tots aportaven i enriquien la vida del més petit de casa”, reflexiona Defis. Ara el model familiar ha canviat i esclar que “els pares fan aquest paper a través de contes i música, de parlar-los, d’estimar-los..., però el ritme de la societat actual, amb feines que xuclen molt temps, no és el de la lentitud”.
Aprendre fent
Entre els 0 i els 3 anys, l’infant “és molt creatiu”, perquè aprèn fent, perquè és la via per on li entra l’aprenentatge. “Esclar que també aprèn escoltant, però és una etapa en què, per molts arguments que els diguem, no ens entendran del tot”. Els petits aprenen, doncs, actuant, i, per tant, “una motivació i estimulació pot fer-los avançar molt en el camí del coneixement”, continua Defis.
De fet, és habitual que els pares, quan fan les reunions amb els professors a la llar d’infants, s’assabentin de sobte de tot el que el seu fill fa a l’escoleta. “Jo he assistit a aquestes sessions i he vist les cares d’incredulitat quan els pares veien, mitjançant fotos, que els fills menjaven sols, endreçaven les joguines o col·locaven tots solets la motxilla i la jaqueta al penjador”, diu Defis. Això a Les Vimeteres ho veuen diàriament, perquè els pares entren fins a les aules i tenen l’oportunitat d’observar-ho des del primer dia.
Així doncs, entre els 0 i els 3 anys els infants aprenen fent però, què fan? Ballar, cantar i pintar. “Agafar un paper i un llapis comporta una maduració, perquè en les primeres edats s’aprèn a través de l’art”, i el cert és que “són capaços de captar la bellesa artística”, perquè tenen unes habilitats innates. En una classe, Defis va posar als seus alumnes de P-4 música de Manuel de Falla -concretament, El amor brujo - i després els va repartir fulls i ceres de tots colors. “Doncs als dibuixos que feien mentre sentien la música hi predominaven els vermells i els negres, com si s’inspiressin en la dansa del foc”. Un altre dia els va posar Les quatre estacions de Vivaldi, i els dibuixos, de la mateixa classe, ja havien canviat, perquè hi predominaven colors molt diferents.
De l’art i la lletra
La lletra escrita és un codi al qual han d’accedir després d’haver adquirit el coneixement a través de l’art. Fins a P-5, “és habitual aquest tipus d’aprenentatge, però després, quan comença la primària, moltes escoles, no totes, però sí moltes, apliquen les lleis d’educació fil per randa”, i per tant el coneixement comença a encaixonar-se. “És el moment en què es perd el tipus d’aprenentatge que havia fet la canalla fins llavors, i comença l’etapa d’aprendre de memòria, per exemple, d’estudiar per estudiar i no per fer i experimentar”.
De fet, sosté Defis, “si haguéssim de dir quina és la cultura general que té una criatura, i també un adult, diríem que és el que sap un cop ho ha oblidat tot”, i just el que hi quedarà, els sediments, serà el que haurà après de manera vivencial.
Finalment, Imma Marín, de Marinva, Joc i Educació, afirma que en aquesta etapa, com també en les posteriors, el joc és el que impulsa el coneixement. Sovint es pot sentir de forma despectiva que a les llars d’infants les criatures només hi juguen. “És molt i molt important”, diu. Entre desenes d’arguments que expliquen per què, hi figura que perquè és la manera de despertar-los la curiositat, que és el motor de l’aprenentatge. També perquè el joc és font de plaer i de satisfacció o perquè impulsa la creativitat i la imaginació.
I sobretot perquè els jocs desenvolupen harmònicament els quatre grans calaixos del coneixement: el motriu, el psíquic, l’afectiu i el social. “I mentrestant, assimilaran tot el que han viscut”, conclou Marín.

dimarts, 9 de juny del 2015

Contes, històries i mites sobre l'aprenentatge de llengües

Nous idiomes des del bressol

A partir dels tres mesos de vida el nadó està preparat per aprendre una nova llengua, a més de la materna
Des que neixen i fins al seu primer aniversari els nadons poden assimilar els sons de qualsevol idioma i tenen una predisposició natural per absorbir-los. Els estudis demostren que el llenguatge té un període d’aprenentatge que disminueix a partir dels set anys. L’altra conclusió dels experts és que, per aprendre un idioma, la immersió ha de ser plena, natural i multisensorial. Tot i que encara no en són gaires, ja hi ha centres que ofereixen aprenentatge d’idiomes -especialment, anglès- per a nadons.
“La llengua té un període d’aprenentatge. Els nadons i els infants són uns genis per aprendre llengües. Després hi ha una disminució sistemàtica”, assegura la doctora Patricia Kuhl, codirectora de l’Institut d’Aprenentatge i Ciències del Cervell de la Universitat de Washington. Experta en l’adquisició i en les bases neuronals del llenguatge, insisteix que els nadons aprenen un model de sons que després poden desenvolupar amb altres llengües. “Els nadons de sis mesos poden discriminar qualsevol so, tant és el país on siguin o la llengua que s’hi parli”, detalla. “Ensenyant-los exclusivament a través d’imatges o d’àudios no hi ha aprenentatge. Cal que ho inculqui una persona”, adverteix Kuhl.
La britànica Helen Doron fa més de 30 anys que va impulsar el seu mètode d’aprenentatge d’anglès especialment adreçat a nadons a partir de tres mesos i a nens fins a l’adolescència. De fet, és a partir dels tres mesos que un nadó distingeix en quin idioma se li està parlant a partir dels gestos, la cadència i altres indicis visuals que capti. De la mateixa manera, quan la criatura comença a parlar és capaç d’utilitzar diferents idiomes en relacionar-los amb diferents persones sense necessitat de pensar en una traducció per a les seves idees.
La delegada dels centres Helen Doron a Catalunya, l’índia Meena Athwani, exposa que el curs Baby’s Best Start està dissenyat per a nadons des d’entre 3 mesos i 22. “Els pares participen en el curs amb els seus fills aprenent no tan sols cançons, rimes i activitats en anglès, sinó també gaudint de les activitats físiques de vinculació, desenvolupament cognitiu, sensorial i físic, i comprensió. Treballem l’estimulació afectiva amb els pares i els resultats són impressionants, perquè els nens aprenen més de 550 paraules en anglès el primer any de vida”. No saben nomésflor i ocell, sinó que és un coneixement gairebé enciclopèdic. “Pots posar diferents flors a la sala i dir-li a l’alumne que busqui el clavell. Mirarà la resta d’espècies i, finalment, gatejant i feliç, anirà fins al clavell, perquè el nostre sistema es basa en el joc. Després fem el reforç positiu i el felicitem. La seva autoestima creix i el vocabulari après passa a la memòria de llarg termini”, detalla Athwani, que parla set idiomes.
La seva germana, la pedagoga Pamela Athwani, exposa que el seu mètode d’aprenentatge “es basa en estímuls visuals, auditius, cinèsics [de moviment] i tàctics”. “El curs es basa en els estudis del terapeuta nord-americà Glenn Doman per incrementar el potencial d’intel·ligència dels nadons i en el sistema d’ensenyament del japonès Shinichi Suzuki, conegut pel mètode Suzuki, que traça una connexió entre l’aprenentatge d’idiomes i el de la música”.
Cada dia
Meena Athwani insisteix: “Per aprendre un idioma l’has de sentir cada dia: el vocabulari, les estructures, la cadència... i així agafes fluïdesa. El nostre mètode implica escoltar obligatòriament un CD durant 10 minuts dos cops al dia. Però el tens de fons, com la ràdio”. A més, per a infants més grans recomana mirar pel·lícules, mirar la televisió, escoltar música i llegir contes i llibres en versió original, i aconsella que “després es pregunti sobre el que s’ha vist i escoltat per fer el reforç emocional”. “Si no, no queda”.
Amb els alumnes adolescents també aconsegueixen bons resultats, sempre que els estudiants s’hi impliquin. “Oferim classes reduïdes de 4 a 8 alumnes i utilitzem tècniques de gimnàstica del cervell. De fet, quan involucres els dos hemisferis estàs estimulant tot el cervell i aprens abans. Amb un curs de 150 hores anuals, abans que acabin la secundària ja tenen el First Certificate”, assegura.
Assignatura pendent
Segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el 61,4% dels espanyols ni llegeixen, ni escriuen ni parlen anglès. Tot i això, l’estudi revela que el 25,9% creuen que la llengua estrangera és la matèria més important del sistema educatiu. Encara que els pares no sàpiguen anglès o no en sàpiguen prou, poden donar el suport necessari al seu fill inscrivint-lo a una llar d’infants o a una escola on s’imparteixi l’idioma desitjat des de ben petits.
A les acadèmies Kids & Us ofereixen classes d’anglès per a grups reduïts de cinc infants, acompanyats dels pares o d’altres adults, a partir de l’any, amb una durada de 45 minuts, on les cançons i els jocs són protagonistes. “A través del joc, els infants poden arribar a l’aprenentatge de qualsevol matèria, sempre que l’ensenyament estigui adaptat a les seves capacitats intel·lectuals”, destaca Teresa López, directora de l’escola infantil Tris Tras de Madrid. “L’aprenentatge de la llengua materna és un procés natural que es basa a observar, escoltar, imitar sons i repetir paraules. El procés per aprendre un altre idioma, com per exemple l’anglès, s’hauria de fer de la mateixa manera i amb naturalitat”, raona.
Anna Suding, de 10 anys, és una nena multilingüe. De pare alemany i mare catalana, sempre s’adreça en alemany al seu pare i en català a la seva mare, però quan tenia dos anys la família se’n va anar a viure a la Gran Bretanya i van tornar a Catalunya fa dos anys. La nena, per tant, és capaç de parlar quatre idiomes (català, castellà, alemany i anglès) amb fluïdesa i, segons reconeixen els pares, “té molta capacitat per aprendre un altre idioma, ja sigui d’origen llatí o anglosaxó, perquè el cervell ha generat unes xarxes d’aprenentatge molt poderoses”. De totes maneres, destaquen que “ha sigut un procés molt natural, gens forçat”.