diumenge, 15 d’octubre del 2017

Els set turons de Manresa: cinc de coneguts i els altres dos per decidir

Alguns turons de Manresa són coneguts, altres no tant.

Resultat d'imatges de manresa "turó del xato"
Foto de Turó del Xato

 El turó del Xato

La Talaia
Resultat d'imatges de "el tossal dels cigalons" 
El Tossal dels Cigalons, abans de la bombolla
 
Segons la Gran Enciclopèdia Catalana, el territori de Manresa és molt poc pla, ja que està modelat per una sèrie de turons testimonials, sovint coronats per fragments de les antigues terrasses fluvials del Cardener. Aquests turons, parcialment ocupats per edificacions, són els puigs Cardener, Mercadal, el Pujolet, Terrà, la Talaia i Berenguer. A més, cal destacar les costes de les Escodines i de Santa Caterina, els tossals dels Cigalons, del Poblenou i del Coro, aquests integrats a la zona urbana, i altres relleus, més perifèrics i elevats, com són Montlleó (361 m), Bufalvent (378 m) i Collbaix (544 m). 

Per celebrar els 60 anys de la Colla Dintre el Bosc, el 2011: la ruta començarà al Puig Cardener. Els participants es posaran en ruta cap a la Culla, el segon dels turons, i després, passant per la Balconada i el Pont Vell, cap a la torre Santa Caterina. No és un dels turons que es representava a l'escut del grup sardanista, però serà parada obligatòria per la panoràmica que ofereix de la ciutat i per la gran esplanada de què disposa, on els caminants podran esmorzar. D'allà s'anirà al turó del Xato i, després, cap al Congost fins a un nou turó, el dels Cigalons, des d'on es partirà cap al turó del Puigberenguer. Tancaran la caminada el de Puigterrà i el del Mercadal, des d'on es tornarà cap al Puig Cardener, on es farà un vermut de celebració. Els turons van dels 220 als 300 metres d'alçada, i es calcula que la caminada durarà unes 4 hores.(. La descripció històrica de cada turó va anar a càrrec de la historiadora Montserrat Duocastella).

Moltes pujades i baixades, els coneguts turons de la ciutat: Puigberenguer, Puigcardener, Puigmercadal, Puigterrà, Pujolet... 

El territori, dins la conca d’erosió del centre de la comarca, és afaiçonat per una sèrie de turons testimoni i uns relleus marginals de major elevació (Montlleó, 361 m; Bufalvent, 387 m; Collbaix, 544 m), i és drenat, a més del Llobregat i el Cardener, per les rieres de Rajadell i de Cornet (o de Guardiola) i diversos torrents. L'orografia urbana està clarament marcada per l'existència de diversos turons, el Puigcardener, el Puigmercadal, el Puig de Sant Bartomeu, les Escodines (o “les Codines”), el Pujolet, diversos tossals, el Puigterrà, el Puigberenguer, Bufalvent,... i encara, fora de la ciutat pròpiament dita, la petita muntanya de Santa Caterina. De manera que calcular la seva alçada respecte el nivell del mar és una mica difícil, varia dels 205 metres de l’Estació de la RENFE als 283 del Puigterrà (la Seu és a 238 metres), Pla d'Equipaments de Manresa, 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada