diumenge, 19 de maig del 2013

Saskia Sassen i Richard Sennet: dades bàsiques


PREMI PRÍNCEP D'ASTÚRIES DE LES CIÈNCIES SOCIALS

Guardó a la ideòloga de la 'ciutat global'

La sociòloga Saskia Sassen, holandesa, és una experta en estratègies urbanes

Dijous, 16 de maig del 2013ImprimirEnviar aquesta notíciaAugmentar/ Reduir text
EL PERIÓDICO 
MADRID

Saskia Sassen, sociòloga holandesa experta en estratègies urbanes, catedràtica de la universitat novaiorquesa de Columbia i artífex de la noció de ciutat global, actualment acceptada i utilitzada a tot el món, va ser guardonada ahir amb el premi Príncep d'Astúries de les ciències socials, que està dotat amb 50.000 euros i amb una escultura de Joan Miró. El jurat va destacar «la seva contribució a la sociologia urbana i a l'anàlisi de les dimensions social, econòmica i política de la globalització». També va ressaltar que és l'única dona que figura entre els deu primers científics socials del món, segons la classificació del Social Science Citation Index.
zoomSaskia Sassen
Saskia Sassen

Per a Sassen, segons va explicar el jurat, les ciutats globals formen xarxes que concentren el poder de decisió i noves relacions entre territori, autoritat i drets, diluint d'aquesta manera el paper de les fronteres. S'hi generen també grans desigualtats i segregació social a causa, entre altres raons, de les diferències en l'accés a les tecnologies de la informació. Com a assessora de la UNESCO, la sociòloga holandesa ha desenvolupat investigacions decisives sobre els assentaments humans sostenibles.
Casada amb el sociòleg nord-americà Richard Sennet, Sassen va assegurar ahir en un perfecte castellà (va passar la seva infància a la ciutat de Buenos Aires) que és un «gran honor» ser distingida amb un guardó de «tant prestigi» internacional i va confirmar la seva assistència l'octubre vinent a la cerimònia d'entrega del guardons.
LA TERCERA DONA / La sociòloga, de 64 anys, és la tercera dona que aconsegueix el premi de ciències socials en els seus 33 anys d'història, després de Mary Robinson i Martha C. Nuss-baum. També va reconèixer des de Londres, on és ara, que es va sentir «molt honrada» quan fa un mes va saber que estava entre els candidats al costat de «persones extraordinàries», com l'economista nord-americà Paul Romer, especialista en noves teories del creixement econòmic.
Romer, que també va ser candidat a aquest guardó l'any passat, és l'autor de la idea de ciutats sota estatut independent, que ell defineix com a zones administratives políticament i jurídicament autònomes de la mida d'una ciutat, governades per algun garant, un consell administrador o per una coalició de nacions.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada