ELS LLIBRES I LES COSES
Daniel Defoe a la Catalunya de fa 300 anys
Daniel Defoe, l'autor de la que està considerada la primera novel·la en anglès, Robinson Crusoe , va ser un prolífic escriptor -molt sovint amb pseudònim-, periodista i espia. El seu terreny se situava a cavall entre la realitat i la ficció: aquest és el cas de The military memoirs of captain George Carleton , llibre publicat el 1728, quan Defoe ja era famós, però sense que se n'esmentés la veritable autoria. Defoe volia que el lector pensés que eren unes memòries verídiques.
L'obra, que va passar sense pena ni glòria, tracta de les aventures de Carleton a la Tercera Guerra Anglo-holandesa (1672-1674), la Guerra dels Nou Anys (1688-1697) i sobretot la Guerra de Successió, que ocupa el gruix del llibre. Amb els anys, el text acabaria tenint una segona vida de la mà de Sir Walter Scott, l'autor d' Ivanhoe , que el va tornar a publicar i li va fer un pròleg. En català surt ara per primer cop, traduït per Jordi Ainaud, amb el pròleg de Scott, un estudi introductori a càrrec d'Àngel Casals i Arnau Cònsul i uns annexos que contextualitzen l'època.
El capità Carleton (Ed. La Mansarda) té la gràcia de ficar-te, per dir-ho així, en l'interior de la batalla. Escrit en forma de memòries, inclou episodis bèl·lics i un munt de detalls, tant de caràcter militar com de la vida de l'època. Per al lector d'aquí, a més, hi ha el valor afegit que bona part de les aventures de Carleton transcorren per terres catalanes. Per exemple per Montserrat, on el capità passa uns dies, no per atzar o necessitat, sinó per interès propi: "N'havia sentit a parlar molt, i això m'havia fet entrar un desig ardent d'anar-hi". Descriu la muntanya com "una mena de bosc petrificat" o "les ruïnes imponents d'algun edifici immens" i "una perfecta muntanya d'agulles barrejades amb arbres colossals, i tan bella que no et cansaries mai d'admirar-la ni deixaria d'intrigar-te". El setge de Barcelona del 1705 també és tractat extensament. A més, viatja a València, la Manxa, Madrid i el País Basc, fins que torna a casa el març del 1713.
Pel detallisme, és probable que Defoe, que de jove havia fet de comerciant de calceteria, conegués de primera mà alguns indrets, especialment Montserrat. No ho sabem. I tampoc sabem si va conèixer Carleton, que efectivament és un personatge històric, o si en va heretar algun document, o si tot és fruit de la seva imaginació.
No sé encara per què aquesta ressenya em va interessar tant...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada