dissabte, 4 de gener del 2014

Formació, ocupació i subocupació o sobrequalificació

Estudi de l'UGT: La subocupació a Catalunya 2012 

**********************

El 40% d'ocupats estan massa formats per a la seva feina

Catalunya supera el conjunt de l'Estat en subocupació i la taxa duplica la de països com Alemanya

El problema de la subocupació -treballadors amb molts estudis que tenen feines per sota de les seves qualificacions- afectava quasi quatre de cada deu dels catalans que tenien la sort d'estar ocupats l'any 2012, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El percentatge pràcticament no ha variat des del 2007, tot i que la crisi ha destruït més de 600.000 llocs de treball. Pràcticament un de cada quatre d'aquests llocs de treball desapareguts eren d'una qualificació alta, segons les dades de l'INE que recull un estudi que ahir va presentar la UGT.
Catalunya, amb una taxa de sub-ocupació del 36,6% l'any passat, supera el 35% del conjunt d'Espanya i duplica els nivells d'altres països europeus com Alemanya. La falta d'expectatives laborals, unida a l'elevat atur juvenil, fa témer que el mercat català acabi perdent la força laboral més preparada de tota una generació, va advertir ahir la responsable de Treball del sindicat, Laura Pelay. "Estem asseguts en una bomba de rellotgeria", va afegir, fent referència a les conseqüències que es pagaran a mitjà termini si no s'ofereixen alternatives a aquests treballadors "frustrats" o empesos a emigrar a altres països.
Si es miren les xifres de destrucció d'ocupació dels últims anys, el col·lectiu dels més formats és el que ha patit menys i amb prou feines s'han reduït en 900 els treballadors d'aquesta franja a Catalunya. Però la dada no és bona, ja que Catalunya ha perdut empleats d'alta qualificació mentre a Europa aquest col·lectiu ha crescut el 17%. També a Espanya, l'ocupació entre els treballadors amb estudis superiors ha resistit en xifres positives.
Però que l'ocupació tracti millor la gent més preparada no vol dir que aquestes persones facin una feina que s'adeqüi als seus estudis i formació, sinó que en molts casos ocupen llocs per als quals no es requereix el seu nivell de formació, sinó un de molt més baix. És per això que la UGT va demanar ahir a les empreses i als governs polítiques que de debò portin a Catalunya l'anhelat "canvi de model productiu" que faci que els llocs de treball que s'ofereixin apugin el nivell i corregeixin el desequilibri. "Els treballadors han fet els deures i el nivell mitjà de preparació ha pujat, però no ha passat el mateix amb les ofertes de treball", conclou l'estudi de la UGT.
Les polítiques que demana el sindicat s'orienten sobretot a potenciar la indústria de més valor afegit i a treballar més els nexes entre forma- ció i empresa. També una aposta real per la formació dels que treballen i, sobretot, dels que estan a l'atur (840.500 persones, segons l'Idescat). Pelay va criticar que retardant els fons de polítiques actives d'ocupació, com ha passat aquest any, i no posant en marxa els programes fins al desembre es fa evident que aquesta voluntat de millora no hi és.
No hi ha dades sobre quins són els sectors en què hi ha més subocupació, però Pelay va advertir que la indústria ha d'agafar el relleu de la construcció i ha de ser un dels grans impulsors de les feines amb valor afegit. I també va advertir que el turisme ha de créixer com un model de qualitat i no a cop de feines precàries, com ha passat aquest estiu, en què ha crescut el nombre de visitants, però no les contractacions.

Un 36,6% dels treballadors, massa formats per al lloc de feina que aconsegueixen

En cinc anys s'ha destruït un 23,8% dels llocs de treball altament qualificats, segons la UGT. L'Estat espanyol encapçala l'índex europeu de subocupació


Un botiguera aten dues clientes en una parada comercial a Tarragona Foto: J.F. / ARXIU.
1
Mentre que la població ha fet una aposta per formar-se i poder treballar amb millors condicions de sou i feina, el mercat laboral català no ha respost. Així, el 2012, quatre de cada deu persones amb un nivell educatiu alt tenien feines que requereixen un nivell formatiu inferior, segons un estudi de la UGT.
L'Estat espanyol té l'índex més alt de subocupació de la UE, un 35,2%. La mitjana europea se situa en un 21,3% i l'alemanya, en un 18,2%. Catalunya encara supera la ràtio estatal amb un 36,6% de subocupats. La UGT sosté que el problema no és atribuïble a la crisi, perquè les dades no han variat des del seu inici, sinó que és de caire estructural: “És fruit d'un model basat en el treball precari i temporal”, assenyala Laura Pelay, secretària d'estat del benestar i treball del sindicat. Entre el 2007 i el 2012, a Catalunya s'han destruït 148.000 llocs de treball altament qualificats, un 23,8% del total. També sortim perdent en la comparativa europea (39,6%) i l'espanyola (35,2%), i doblem l'alemanya. “Es produeix una fuga de capital humà, format amb diners públics; és una inversió que no retornarà, perquè els que opten per marxar fan carrera i trajectòria vital als països receptors, que sí que els aprofiten”, diu Pelay.
El nivell formatiu de la població activa ha millorat molt aquests cinc anys. Així, s'ha reduït el percentatge de persones analfabetes i que només tenen estudis de primària
(-15,3%). En paral·lel, s'ha incrementat el grup amb estudis d'ESO (2,1%) i educació superior (10,6%).
Tot i que la formació no ha estat el passaport a una feina més qualificada, sí que han aconseguit més feines, incrementant el pes un 6,9% en el mercat laboral. El 0,08% dels altament qualificats han estat expulsats del mercat, contra el 38,7% del grup amb menys estudis.
Pelau remarca: “El fracàs de les expectatives d'aquesta generació no deixa cap al·licient per formar-se a la següent.” El sindicat reclama un canvi del model productiu cap a feines amb un valor afegit més gran.

“Amb qui volem competir?”


Tot i els discursos institucionals que cal dirigir els esforços cap a un mercat laboral d'alt valor afegit, “no es posa en marxa perquè hi ha gent interessada en el model com el del totxo, el turisme de baixa qualitat i el guany fàcil”, assegura Pelay. Mentre que a Catalunya s'han perdut llocs de treball altament qualificats, a Alemanya representen el 21% dels ocupats. “A Catalunya hem de decidir amb qui volem competir, si amb el nord d'Àfrica o amb Alemanya”, afegeix Pelay, que reclama l'impuls de sectors tecnològics i innovadors per millorar l'ocupació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada