dimecres, 27 de juny del 2018

Mobilitat social i ascensors


El terme ascensor social designa col·loquialment un fet, la mobilitat social, molt important en una societat, perquè ens dona una bona mesura de dues coses fonamentals: d’una banda, ens diu si hi ha o no progrés econòmic i, de l’altra, ens parla de la qualitat de la democràcia. I, a més, ens dona una certa mesura del grau de cohesió que pot aconseguir una societat.
La mobilitat social pot ser ascendent o descendent: quan és ascendent, ens diu que almenys una part de les persones joves han assolit una situació econòmica millor que la de seva família d’origen; quan és descendent, està passant el contrari. Però hi ha causes diferents que provoquen aquesta mobilitat, i això fa que les seves modalitats també siguin diverses.
Hi ha, sobretot, dos tipus de causes. Les causes econòmiques es donen quan hi ha expansió o contracció del sistema productiu: si creixen els llocs de treball de nivell alt i mitjà, es creen oportunitats de mobilitat ascendent, perquè encara que moltes de les feines bones siguin ocupades pels fills i filles de les famílies benestants, en poden quedar unes quantes per a persones que procedeixen de nivells socials més baixos. Així, aquestes persones viuran millor que les seves famílies d’origen, i consideraran que es tracta d’una societat equitativa.
Hi ha altres situacions, però, en què no creix l’ocupació qualificada, i, tanmateix, es pot produir mobilitat ascendent. Són aquelles en què la democràcia ofereix realment igualtat d’oportunitats per a tothom; això significa que les persones, tant si han nascut en una família pobra com en una família rica, tenen possibilitats similars d’arribar a situar-se en nivells alts de la piràmide ocupacional. És a dir, que la seva posició a la vida pot ser idèntica, perquè la societat els ha donat mitjans similars per progressar. Dit d’una altra manera: en una democràcia de gran qualitat, les posicions socials altes no s’hereten, o s’hereten menys que en altres societats en les quals la família on has nascut ho marca tot. De manera que, encara que no augmentin les ocupacions d’alt nivell, hi haurà mobilitat ascendent de les millors persones procedents de les capes populars, però compensada per una mobilitat descendent dels nascuts en capes altes que, per les raons que sigui, tenen menys capacitats.
L’OCDE acaba de publicar un estudi en què compara la mobilitat en diversos països. Males notícies, com no podia ser d’una altra manera, especialment per a Espanya. Si a partir dels anys 60 es va produir un procés d’ascens social important, en els darrers anys això s’ha aturat, i fins i tot s’ha començat a produir mobilitat descendent. Es tracta d’un fenomen bastant generalitzat, però que en el nostre cas adquireix unes dimensions especialment greus. I, com es podia preveure, aquest descens afecta sobretot els sectors més febles, les posicions laborals i socials dels quals es van distanciant de les de les capes altes de la societat.
L’estudi de l’OCDE atribueix aquest descens a Espanya al fracàs escolar, molt vinculat a l’origen social dels individus. Un 19,9% d’abandonament escolar l’any 2015, un abandonament que es produeix sobretot entre les capes més pobres de la societat. Sovint s’atribueix l’existència de mobilitat ascendent a l’escolarització, i sens dubte hi ha una relació, però no estic gaire d’acord que en sigui la causa principal. Passa, però, que és més fàcil atribuir el descens social als individus, com si es tractés d’un fracàs personal, que no mirar quins són els factors col·lectius que el provoquen. Dobles, en el nostre cas: en els darrers anys no hi hagut expansió econòmica ni ampliació important dels llocs de treball d’alt nivell. Per quina raó? Per falta de gent preparada? Queda clar que no: tenim una munió de gent jove sortida de les universitats que ha d’emigrar per trobar feines on puguin utilitzar els seus coneixements. Un dels problemes urgents d’aquest moment és com augmentar la retenció de talent. No és, doncs, a causa del nivell educatiu baix que s’ha acabat la mobilitat ascendent, sinó a la inversa: l’augment de persones amb educació superior no ha estat acompanyat de l’augment paral·lel d’ocupacions adequades.
Tampoc la nostra democràcia afavoreix una mobilitat per intercanvi de posicions; ans al contrari, propicia que a cada generació es reprodueixin les posicions de la generació anterior: gairebé el 70% dels fills i filles de les capes altes tenen estudis superiors, mentre que només el 22% dels originaris de les capes baixes assoleixen aquests nivells. ¿Mandra, falta d’estímuls, desinterès? Res d’això: un conjunt complex de causes, que van des dels preus de l’accés a la universitat fins a l’evidència que el valor d’un títol universitari és ara escàs si no va acompanyat d’un sistema de relacions familiars que ajudin a trobar el lloc de treball en què aquest títol pot ser valorat.
Quan l’ascensor funciona bé, i funciona cap amunt, la cohesió social millora en tots els aspectes perquè una majoria té confiança en la societat i en l’esforç, i troba just, o bastant just, que hi hagi diferències de riquesa importants, perquè pensa que unes persones aporten més que unes altres. A Catalunya, aquest ha estat un factor formidable de cohesió entre població nativa i forana. Però aquest temps s’ha acabat, i aquest és un dels fenòmens que atien conflictes i ruptures. ¿Recosir la societat catalana? No tot passa per les opinions polítiques: tornar a posar en marxa la mobilitat ascendent seria un bon començament.

diumenge, 24 de juny del 2018

Comunes desitjades

Al voltant de la família

Els experts adverteixen de les dificultats de posar en marxa projectes de vida comunals en la societat actual

Ferran Cosculluela60
 
Els quibuts, l’era hippy, el maig del 68, la comunes de Berlín. Grans projectes de convivència en grup que en la majoria dels casos van topar de morros amb la prosaica realitat. En la societat moderna, individualista, consumista i molt competitiva, sembla que no hi tenen cabuda aquests models de vida que molts relacionen amb el passat tribal de la humanitat. Ara, unes declaracions de la diputada de la CUP Anna Gabriel han tornat a destapar aquest vell debat. Una discussió sobre una opció de vida que, en opinió de juristes i altres experts, és molt difícil i complex de posar en pràctica, malgrat que hi pugui haver alguna excepció, com la que va posar en marxa el periodista Salvador Alsius.
    Una opinió que comparteixen alguns dels més acèrrims defensors d’aquest model de convivència, com el músic Pau Riba, que a finals dels anys 60 va intentar viure en una comuna ubicada en una torre del Tibidabo. «Cap de nosaltres tenia ni punyetera idea de què volia dir viure en comuna. Aquella era llavors casa nostra i uns quants amics ens tractaven com si allò fos un hotel. La cosa no va arribar gaire lluny», admet.
  
FILLS COM A PROPIETAT PRIVADA / Riba, amb tot, considera que és compatible tenir fills i viure en comunitat i considera que el rebuig de moltes persones a aquesta opció és perquè el capitalisme i la seva idea de possessió fa que vegem els fills com una propietat privada. «Però aquesta idea s’ha d’anul·lar, perquè els fills són de si mateixos i poden aprendre i ser cuidats per qualsevol persona que vulgui estar amb ells», afirma.
    L’autor de Noia de porcellana admet, no obstant, que avui dia aquesta idea es mou en el terreny de la utopia, perquè requereix «un entorn diferent» i en l’actual societat és «impossible» d’aplicar. Aquesta dificultat fa que siguin molt pocs els grups que s’embarquen en l’aventura comunal, i a vegades es tracta de col·lectius antisistema. Un àmbit alternatiu que tampoc és fàcil per als nens. «He estat a prop de persones que han fet aquest experiment de criança en comú a Barcelona. Nens molt estimats, amb parts en dia de lluna plena i altres rituals idealitzats, i al final aquesta situació no s’ha pogut sostenir per motius econòmics i personals, cosa que ha provocat el desarrelament d’alguns dels seus membres», explica Jocelyn Guerrero, psicòloga especialitzada en dones que també té àmplia experiència en el tractament de menors.
    «El grup es va dividir al cap de set anys i els nens van quedar penjats fins que van poder tornar a resituar-se com qualsevol altre nen d’una família nuclear», comenta aquesta especialista. «Les experiències de vida en comú basades en tribus africanes o sud-americanes estan idealitzades. I si encaixen en els seus llocs d’origen és perquè no estan dins d’un sistema capitalista com el nostre, sinó que tota la societat està harmonitzada amb aquesta ideologia. Les tribus no són antisistema, són coherents amb tot el que fan», insisteix.
  
IDENTITAT I PERTINENÇA / Guerrero destaca, a més a més, que les mares sempre saben quin és el seu fill i els nens sempre volen tenir «la seguretat» que hi ha una persona que és la seva mare, perquè els dóna sentit de pertinença i reforça la seva identitat com a persones.
    La filòsofa Carolina del Olmo, autora del llibre ¿Dónde está mi tribu?, corrobora que «els experiments» que coneix de convivència en grup ho han tingut «molt difícil» per perdurar. «Vivim en una societat en què els llaços, les responsabilitats i el compromís estan molt deteriorats i reconstruir-los és molt complicat», afirma l’escriptora.
    Del Olmo destaca que aquests projectes són positius, perquè la societat necessita «fraternitat i suport mutu», però dins de la forma de vida actual, urbana, amb feines pròpies del sistema capitalista «és molt complicat» posar-los en pràctica. «Però és veritat que necessitem un sistema de solidaritat real, l’ideal seria que fóssim capaços de reconstruir una societat més fraterna i llavors la criança sí que seria cooperativa», afegeix.
    La filòsofa assegura que els humans som «una espècie de criança cooperativa» i que el que en realitat és artificial és el model de societat actual, que només té un segle de vida. «Ens hem acostumat a creure que el que és natural és tenir famílies petites, en què els nens es crien a casa, quan en realitat això és el més exòtic», insisteix.
_____________
"Si pogués formar part d'un grup que decideix tenir fills en comú, em satisfaria la idea". Amb aquesta frase, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, es refereix al concepte que té del terme 'família' en una entrevista a Catalunya Ràdio que s'emetrà dissabte que ve i de la qual s'ha publicat un breu extracte.
Gabriel considera que les persones que decideixen tenir fills "en família" es converteixen en "més conservadores". "Encara que tu vulguis el millor per a ells, s'entra en una lògica més perversa. La família convencional és pobra i enriqueix molt poc", afirma.
 La diputada anticapitalista advoca, "com en moltes altres cultures", per criar els fills amb altres persones que convisquin al mateix espai, ja que el concepte de maternitat i de paternitat "no estan individualitzats" com als països desenvolupats. "No se centren en un nucli petit com una família nuclear", apunta sobre la idea d'una parella amb un o diversos fills.
"La idea és que eduqui la tribu", explica Gabriel, que creu que d'aquesta forma no hi ha "sentiment de pertinença" d'un fill, sinó que són "fills i filles que has tingut i parit tu amb els altres".

Futurologia política. A veure com va.

Operació camaleònica

El govern de Pedro Sánchez durarà com a mínim sis anys
Em confesso enlluernat per la brillant operació de rescat de l’Estat que està protagonitzant Pedro Sánchez. Crec que a Espanya i a Europa el sentiment general és d’alleujament. A diferència d’Itàlia, on l’eliminació d’una classe política corrupta (operació Mans Netes) ha portat a un llarg període d’inestabilitat política que sembla lluny d’haver finalitzat, a Espanya no estem assistint a un daltabaix sinó a una simple alternança entre dos partits del sistema.
Des del punt de vista de l'interès d'estat, és important que el PP hagi estat substituït perquè estava desacreditat per la corrupció, perquè es mostrava impotent per gestionar el conflicte català i perquè, a sobre, començava a enviar senyals antieuropeistes com a reacció a decisions de tribunals del cor d’Europa.
És important com ha estat substituït, perquè, de sobte, Espanya torna a semblar un país compromès amb la modernitat: dos de cada tres ministres són dones i un de cada tres ministres home és homosexual. A més, el nou govern envia dos senyals molt clars: de compromís amb Europa (un expresident del Parlament Europeu i la directora general de Pressupostos de la Unió) i amb l’ordre (un magistrat de l’Audiència Nacional ultra).
És important, finalment, qui no ha substituït el PP. Ciutadans representava un risc massa gran perquè porta al seu ADN l’enfrontament territorial (contra Catalunya i contra el País Basc), i així com el juny del 2014 un dels grans banquers (Josep Oliu) deia que a Espanya calia un “Podem de dretes”, ara la gran banquera (Ana Patricia Botín) el que acaba de dir és que cal “seduir els catalans”. Per a l’Íbex-35, doncs, millor el PSOE que Cs.
El govern de Pedro Sánchez durarà com a mínim sis anys. Els dos primers perquè, malgrat la fragilitat del seu suport parlamentari, pocs dels partits que l’hi han prestat estaran temptats de retirar-lo aviat. Es tracta d’un govern d’aparador, que prendrà pocs riscos, que dialogarà molt i farà poc (entre altres coses perquè comença amb un pressupost heretat) i que té massa suports dins una Unió Europea esgarrifada pel que està passant a Itàlia. Qui posi en perill la seva continuïtat s’arrisca a pagar-ne un preu altíssim. Pel que fa als quatre anys següents, els rivals no ho tindran gens fàcil a les eleccions del 2020: el mal humor crònic de Cs resulta ara extemporani, el PP estarà subjugat per les sentències que li hauran estat caient, i Podem estarà encara eclipsat per un govern tan lluent.
Pel que fa a l’agenda catalana, el nou govern s’esforçarà a reduir la tensió a dins (aquesta és la principal funció de Meritxell Batet) i a debilitar els arguments dels independentistes a fora (aquesta és la principal funció de Borrell). Poca cosa més es farà en el que resta de legislatura. Per la banda dels processos judicials, cal esperar una millor disposició del govern de Sánchez (no em sorprendria que el nou fiscal general fos del parer que no hi ha hagut delictes de rebel·lió i que la presó provisional no té sentit) però pocs avenços reals, perquè el poder judicial és independent (la qual cosa no obsta perquè en les seves altes instàncies sigui profundament parcial). Per la banda del finançament autonòmic, el nou govern està compromès amb el manteniment dels fluxos cap a l’Espanya subsidiada (Montero), i el tema és enormement conflictiu i complex, dues raons per les quals hem d’esperar que s’hi treballi molt, però que les decisions es deixin per a la següent legislatura.
Els terceraviistes estan d’enhorabona, i me n’alegro perquè en general són bona gent i perquè han patit molt en els últims anys. Tanmateix, soc profundament escèptic respecte del nou govern. Més enllà del component femení, homosexual i europeista, està compromès amb una determinada concepció de l’Estat que podria resistir fins i tot la substitució de la monarquia per la república i una aplicació real (ara ja sí) de la condemna als crims del franquisme, però que no pot alterar dues característiques incompatibles amb els anhels catalans: la centralitat i la jerarquia.
La centralitat significa –ara com al XVIII– construir un París al centre d’Espanya i assimilar totes les cultures perifèriques a la castellana. La jerarquia significa un rebuig profund a l’autonomia política real de tot el que no sigui l’Administració Central de l’Estat.
Crec que els partits independentistes van fer bé de votar a favor de la moció de censura i que van fer bé de dir que no n’esperaven gaire cosa. Ara els toca esperar.
Mirat amb perspectiva, el Procés 1.0 ha acabat en taules. El que cal ara és preparar-se per al següent conflicte, que és inevitable. Per reeixir-hi, l’independentisme necessitarà més aliats dins de Catalunya, i els trobarà, si els treballa, entre els damnificats pel sistema. Com s’ha dit tantes vegades, el plet nacional només pot reeixir si és, també, plet social.

My looks do not macth my outside

Hi ha dies que em sento dir en veu alta l’edat que tinc i no m’ho crec

Suposo que us passa. Hi ha dies que em sento dir en veu alta l’edat que tinc i no m’ho crec. Em miro al mirall i la dona que hi veig no aconsegueix convèncer-me que aquella imatge ha d’encaixar amb la noia que viu a dins meu. Però, en canvi, hi ha altres dies que, quan algú em recorda un episodi de fa trenta anys, em fa l’efecte que m’està explicant una pel·lícula, com si allò formés part d’una altra vida, com si jo ja fos una altra persona, com si la noieta que ahir sentia viva a dins meu tot d’una s’hagués esfumat.
Em ve al cap una novel·la que vaig llegir fa molts anys i que em va fer descobrir l’admirada Ann Tyler, que m’ha proporcionat després tantes lectures plaents. Aquesta novel·la que us dic la vaig triar pel títol –obsessionada com he estat sempre pel pas del temps com a gran tema literari–. Es deia 'Abans, quan érem grans'. I començava amb aquesta frase: “Temps era temps, hi havia una dona que es va adonar que s’havia convertit en la persona equivocada”.
La majoria dels dies jo no penso que m’hagi convertit en la dona equivocada. Més aviat al contrari: penso que el que tinc és molt més del que gosava imaginar quan era una nena. El que em passa, més aviat, és que em costa connectar aquella nena dolça i fantasiosa que vaig ser, o l’adolescent rebel i adolorida, o la mare jove i desbordada d’anys després, amb la dona que soc ara. Al meu entendre són persones diferents, subtilment connectades per un alè personal i poca cosa més.
De la mateixa manera em costa pensar que aquests nois universitaris que prenen decisions amb criteri són les mateixes persones que aquells menuts que em feien riure i enfadar i em donaven tanta feina.
Hi ha dies que enyoro tots aquests personatges de la meva vida, i vull tornar a viatjar al seient del darrere del 124 del meu pare, jugant amb els meus germans al 'Veo, veo' i sentint-me a recer de tot. O vull recuperar per una tarda els meus nadons i distreure’ls amb contes inventats mentre s’acaben el plat de patata i pèsol, tot aixafat per dibuixar-hi els escenaris de la història com si fos un plànol.
Però la veritat és que no voldria tornar enrere. Tot el que he viscut, bo i dolent i dolentíssim, m’ha fet ser com soc ara. I quan rumio tot això, en aquesta dona que veig al mirall, finalment, m’hi reconec.

dissabte, 23 de juny del 2018

Idees i trucs per a educació

Com m'agradaria poder-los fer servir!

La fórmula “ara calleu i escolteu” ja no funciona. La mestra ara ha de “crear situacions que ajudin els alumnes a estar atents i col·laboratius”, d’alguna manera els ha de captivar, “fent-los entendre que no tindran una satisfacció immediata però que ens dirigim junts a un futur compartit”.

“La cooperació no es decreta, es construeix”. “La complementarietat entre els diferents subjectes ens beneficia a tots. Les escoles occidentals han bandejat els beneficis de l’ajuda mútua, hem deixat de fer responsables als alumnes d’ajudar els altres”, subratlla.

“A l’escola no s’hi va a aprendre, s’hi va a aprendre junts”. L’escola ja no té el monopoli de l’educació, sinó que aquesta es construeix col·lectivament, amb les famílies i amb altres entitats socials, però introdueix un matís important: “A l’escola no s’hi va a aprendre, sinó a aprendre junts, a fer societat conjuntament, condició que fa possible la democràcia”.

“No doneu la paraula al primer que aixeca la mà”. Necessitat de donar temps als alumnes per pensar, per reflexionar. “Els professors sempre estem massa preocupats pel temps”. Jean-Jacques Rousseau segons sembla va deixar escrit que “en educació, cal saber perdre temps per guanyar-ne”.

“Si un alumne fa un treball malament, li posem mala nota i adéu, però és preferible dir-li que el torni a fer, les vegades que calgui, fins que el faci bé”. És molt més profitós per l’alumne fer moltes menys tasques (possiblement es referia als deures, però no els va esmentar) però fer-les bé, i per tant “poder-se’n sentir orgullós”.

El treball manual és imprescindible per assolir la concentració i l’autoexigència que ens permetrà un bon treball intel·lectual: “L’escola s’ha de retrobar amb la terra, amb la fusta, amb els materials”. "tots els alumnes haurien d’acabar la Primària sabent fabricar un tamboret de fusta sense claus ni goma d’enganxar”.



divendres, 15 de juny del 2018

Pel·lícules i Palestina

Resultat d'imatges de inch'allah
Dans un camp de réfugiés palestiniens en Cisjordanie, Chloé, jeune sage femme québécoise accompagne les femmes enceintes. Entre les check points et le mur de séparation, Chloé rencontre la guerre et ceux qui la portent de chaque côté : Rand, une patiente avec qui elle va rapidement se lier d'amitié et Ava, jeune militaire, voisine de palier en Israël. A leur contact, Chloé va progressivement remettre ses repères en question.
Certains voyages font voler en éclats toutes certitudes. Pour Chloé, Inch'Allah est de ces voyages-là. 

 http://www.allocine.fr/film/fichefilm-199750/telecharger-vod/

 Resultat d'imatges de bar bahar online free "in between" english subtitles
 Dir Maysaloun amoud | 2016 | 96 min | Hebrew & Arabic w/ English Subtitles
IN BETWEEN is a witty and buoyant comedic drama about three independent young Palestinian women living in Tel Aviv struggling to find their way through Arab-Israeli culture, nightlife, and identity. Maysaloun Hamoud's debut feature is a dazzling and intelligent portrait of this often overlooked demographic. Caught between hometown tradition and big-city abandon, these women often pay a heavy price for what seems a given to many: the freedom to work, party, and choose their own lifestyle. Leila, a criminal lawyer from a bourgeois secular Muslim family, works during the day and parties at night. Her roommate Salma is a lesbian DJ from a “liberal” Christian family. When Nour, a pious Muslim girl, becomes their new roommate, things become even more complicated, bringing the three together as they find a way to survive with grace and humor.
A first-of-its kind portrait of young women, Palestinian citizens of Israel, living and loving in Tel-Aviv. It captures their daily duality, caught between hometown tradition and big city abandon, and the price they must pay for a lifestyle of freedom. 
  https://www.youtube.com/watch?v=YIHuzCk4IM8