dimarts, 29 d’octubre del 2013

Esperances valencianes

L'economia de l'absurd , del català Josep Burgaya, proposa una visió socioeconòmica, rigorosa però a la vegada amena, sobre les causes i les conseqüències d'aquesta crisi que fa cinc anys que patim, i que cada dia té, en efecte, més tints d'estafa. Tal com va dir el mateix autor, la solució del problema no és en l'economia, sinó en la política: torna a ser l'hora dels polítics dignes d'aquest nom, i no dels missus al servei dels dictats dels bancs i les grans empreses. El problema és com aconseguir fer aquest trànsit.
Ningú en té la clau, però molts intueixen que resideix en els moviments ciutadans. La Via Catalana del Principat, la marea verda de les Balears i laprimavera valenciana del País Valencià són alguns d'aquests moviments, que proposen alternatives (atenció) des de la centralitat ciutadana, i no des de la marginalitat. Ara bé, en aquest cas sí que és necessari filar prim i adonar-se que els diferents moviments ni tracten del mateix, ni neixen de les mateixes causes, ni persegueixen els mateixos objectius. Com comentàvem un moment amb el filòsof Terricabras, tot fumant un cigarret al terrat de l'edifici Octubre, és necessari que acceptem que les velocitats i les raons de cadascun dels que Joan Fuster hauria anomenat Països Catalans és diferent: Catalunya va cap a la independència; les Balears es revolten contra un govern prepotent amb tints totalitaris; el País Valencià es busca a ell mateix i sembla que comença a retrobar-se. Tots són signes esperançadors, però de molt diversa consideració. Caldrà que cada terra faci sa guerra i, en acabar, comptarem. I, si pot ser, sumarem.

dijous, 24 d’octubre del 2013

La crisi actual segons Marina Subirats

El meu convenciment profund és que estem davant un trencament social de gran magnitud, i que, efectivament, d’ell n’ha de sortir una societat diferent. Probablement això no es produeixi en pocs anys, i hi hagi encara represes de les formes de vida dominants fins ara, que puguin portar a moltes persones a la creença que l’ensurt ha passat i que les coses tornaran a ser com eren fa pocs anys. Els ritmes de trencaments profunds solen ser lents, topen amb moltes resistències; les forces socials que poden configurar el demà no estan encara organitzades ni tenen capacitat suficient per a produir capgiraments de gran magnitud. De manera que els trencaments i canvis no es produeixen d’una vegada per totes, sinó a batzegades, i sovint, amb ritmes diversos en els diferents àmbits de la vida social. Ho estem veient en el que s’ha denominat la “primavera àrab”: allò que clarament apuntava en el seu inici com una revolució per avançar cap a la democràcia i la modernitat experimenta moments de retrocés, de desviació, de retorn enrere, de manera que arriba a aparèixer com el contrari del que aparentava inicialment. El seu disseny final, certament, no està escrit, de manera que tot és encara possible. Però la gran aposta que sembla probable, després d’escoltar diversos analistes d’aquell procés, és la de que el canvi camina en aquests països en la direcció de la democratització i la secularització, i que, encara que tal vegada es tracti d’un procés lent i contradictori, aquesta és la direcció que acabarà prenent, donades les forces de fons que graviten damunt aquests països.
Doncs bé, en el cas del món occidental i de la Unió Europea, l’evolució de les formes socials és encara menys previsible, perquè no tenim precedents dels models de futur que es poden desenvolupar. Hi havia un temps en que era bastant freqüent, en les ciències socials, de creure que el socialisme era la fase posterior al capitalisme, la forma d’organització econòmica i social que s’implantaria una vegada el capitalisme hagués arribat a una fase de decadència. Encara recordo la sorpresa d’un grup de catalans prou implicats en aquests temes quan, l’any 1972, tot viatjant per Iugoslàvia, una professora local ens va explicar que tanmateix el socialisme havia estat una bona estratègia per desenvolupar el capitalisme en països poc industrialitzats. Allò era la història a l’inrevés, a parer nostre! La realitat ha demostrat que, almenys fins al present, el socialisme, tal com va ser concebut i sobretot dut a terme, és a dir, en la forma de socialisme d’Estat, va ser menys capaç que el capitalisme de crear riquesa i de distribuir-la entre la població, i, per tant, de cap manera no es pot considerar com un model de futur. Cosa que ens ha deixat orfes de tot model preconcebut, de tota utopia global, i, per tant, de direccions concretes cap a les quals encaminar la societat quan el capitalisme arriba a una etapa d’alta toxicitat i descomposició com és l’actual, en què la seva capacitat de satisfer necessitats de la població entra ja en un declivi.
Però que no tinguem models teòrics predeterminats no vol pas dir que les coses no hagin de canviar, i que d’altres models no siguin possibles. Vol dir, simplement, que la seva implementació tindrà una dificultat suplementària, la d’haver d’avançar a les palpentes, sense cap mena de pla preconcebut. Es tracta d’un inconvenient greu? Aparentment, si. Com s’ha dit a vegades, és millor tenir un projecte defectuós que no tenir-ne cap. I amb tot, en podem dubtar: els antics dogmatismes basats en creences de caire gairebé religiós van mostrar la seva ineficàcia, més encara, la seva perversitat. Potser partir del no res impliqui un camí molt llarg, molt temps de lluites, tantejos, assajos i errors; però potser pugui conduir finalment a alguna cosa més sòlida que la perversió d’una doctrina que acaba donant pas a dictadures.
Així, doncs, cal buscar les llavors de les noves formes d’organització social allà on sorgeixen, no tant a partir de models teòrics d’ampla volada, sinó en la capacitat organitzativa de les persones per resoldre problemes concrets. En les formes que van apareixent, sigui com a resposta a necessitats generades per la crisi, sigui com a resposta als dissenys del capital financer i corporatiu que en aquesta etapa ha aconseguit utilitzar el gran augment de la productivitat humana per dur a terme un procés d’acumulació de riquesa en molt poques mans, i consolidar la seva posició privilegiada mitjançant la manipulació de les institucions democràtiques. El gran perill avui és la centralització dels recursos i del poder en una part numèricament ínfima de la població, i la dificultat per lluitar contra aquesta tendència a partir d’una població atomitzada, mancada d’instruments col·lectius no contaminats i amb enormes dificultats per arribar a definir formes d’acció comuna. La urgència per respondre a la situació demana solucions ràpides i rotundes, encara inexistents. Cal doncs tenir paciència i treballar humilment per reconstruir instruments d’acció col·lectiva, cercant les llavors de futur allà on apareguin i tractant que no es perdin, ans bé, que s’escampin i creixin tan ràpidament com sigui possible.

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Economia circular

MODELS PRODUCTIUS

Tornar la roba a la botiga per estalviar mig bilió 

(i evitar destruir el planeta)

Empreses com H&M i Ikea es plantegen adaptar l'economia circular al seu model de negoci
CAMPANYA I COMPROMÍS
 H&M fa descompte als clients que hi portin roba per reciclar. És un pas cap a l'economia circular que els serveix com a  campanya d'imatge.H&M fa descompte als clients que hi portin roba per reciclar MANOLO GARCÍA
Ara mateix el model productiu que mana al món és així: els recursos surten de la natura, es transformen en materials i després en productes que els minoristes venen als consumidors perquè compleixin una funció. Quan l'han complert, es llencen. I tot torna a començar. És un model lineal, on només una petita part dels residus són útils, perquè els productes no estan dissenyats per reutilitzar-se. Segons els experts, aquest model, al ritme actual, és insostenible des del punt de vista mediambental: cada cop hi ha més gent al món que vol més productes i cada cop hi ha menys recursos naturals.
Però hi ha alternatives. I una ja comença a ser abraçada per grans multinacionals com les sueques H&M i Ikea. Es tracta de l'economia circular, una teoria que defensa que cal un canvi de model productiu, que passi de lineal a circular. És a dir, que des del disseny dels productes fins a la manera de comprar-los, tot estigui pensat com un camí de doble via: del venedor cap al consumidor i del consumidor cap al venedor. Seria l'equivalent als envasos retornables en què es venia la llet fa dècades, però aplicat a tota l'economia mundial. Si es fes, només en productes (és a dir, sense comptar els diners que es puguin fer derivats de noves oportunitats de negoci) el món s'estalviaria 700.000 milions de dòlars (530.000 milions d'euros, la meitat del PIB espanyol), segons les estimacions de la fundació Ellen McArthur, que promou l'economia circular.
Canvi de paradigma
I el vent bufa en la direcció adequada per a aquest canvi. Segons el director general de la fundació d'estudis Creafutur, Guillem Ricarte, el consum circular és una tendència a l'alça perquè entronca a la perfecció amb el moment actual del consum. D'una banda, el nou consumidor prioritza l'"accés per sobre de la propietat", és a dir, no li importa tant tenir coses com poder-les fer servir. I això es veu amb el triomf de serveis com Netflix i Spotify, i també amb l'auge del consum col·laboratiu, les empreses per compartir vehicle o fins i tot electrodomèstics. Tot plegat va en la línia de l'economia circular.
H&M és una de les empreses més grans que han desenvolupat el model. La primavera passada el segon grup tèxtil del món (per darrere d'Inditex) va llançar una iniciativa per recollir la roba que els seus clients ja no volien fer servir. Van instal·lar uns contenidors en una trentena de botigues a Espanya i en diversos països del món perquè els clients hi deixessin les bosses de roba. A cada client que hi deixava una bossa, li regalaven un val de descompte de cinc euros per a la pròxima compra.
Ara l'empresa està començant a estendre la iniciativa a totes les botigues de l'Estat. I és que els consumidors hi han respost: a Espanya han recollit més de 50 tones de roba i, a tot el món, més de 1.500 tones. Aquestes peces s'envien a una empresa alemanya, I:CO, que la recicla per reconvertir-la de nou en teixit que servirà per fer "des de samarretes, fins a draps de cuina o aïllants per a les parets", explica un portaveu d'H&M. A més, la iniciativa té un vessant solidari, perquè destinen dos cèntims de cada quilo de roba a una ONG -en el cas espanyol, a Acción contra el Hambre, tot i que a cada país és diferent.
Precisament, la creixent sensibilització del consumidor sobre la sostenibilitat i l'impacte que el seu comportament a la botiga té al món també juga a favor de l'economia circular, segons Ricarte. Estem assistint a un "canvi de paradigma en el comportament del consumidor", que ara és "molt més conscient de què i a qui compra, i és més racional", explica. És a dir, on abans hi havia consumisme i compres irracionals, ara hi ha més reflexió, i això beneficia els nous models.
El moviment d'H&M té, com es podia esperar, un vessant de campanya de màrqueting, i no és una aplicació perfecta del model circular (que hauria d'incorporar la preocupació per la reutilització de la roba en el disseny del producte mateix). Però és la primera gran empresa que introdueix ingredients del model circular en el seu negoci. Un altre gegant suec, Ikea, també es planteja moviments en aquesta direcció. Segons va publicar el Financial Times a finals de l'any passat, el departament de sostenibilitat de l'empresa de mobles dissenya un pla per oferir lísings -lloguers financers- a baix preu del mobiliari de cuina. L'objectiu, igual que el d'H&M, és "tancar el cercle" dels seus productes, perquè tornin a les botigues a ser renovats i tornats a posar a la venda. Seria canviar el paradigma: d'oferir un producte, a oferir un servei.
L'últim factor que juga a favor de l'economia circular, segons Ricarte, és la tecnologia. Els sistemes de reciclatge i reutilització han millorat i s'han abaratit en els últims anys, cosa que possibilita iniciatives com la d'H&M -que, a més, aprofita la logística inversa per enviar la roba vella als camions buits que tornen al magatzem un cop han descarregat la roba nova.
Les alternatives al model de comprar i llençar que ha fet furor durant la bonança estan servides. Només falta que més empreses s'hi apuntin.

Premiar o castigar?

Ni premis ni càstigs


Ja he dit alguna vegada que no crec que els càstigs (“No aniràs a la piscina”, “Set minuts al racó de pensar”…) tinguin cap mena de paper en l’educació de les criatures. Tampoc no em sembla que els premis siguin una bona eina educativa.
Si he de triar, per descomptat, val més un premi que un càstig. Però molts cops costa distingir-los. ¿“Si reculls les joguines anirem al parc” o “Si treus bones notes et compraré la bici” no són el mateix que “Si no reculls no anirem al parc” i “Si suspens et quedaràs sense bici”? Els premis són innecessaris (es pot educar perfectament sense premis) i desvirtuen el caràcter de les relacions familiars. Tenen un aire d’“estímul a la productivitat” que sembla més proper a l’àmbit empresarial que no al domèstic (si a l’empresa funcionen els premis, no ho sé).
Però, sobretot,els premis amenacen la mateixa qualitat moral de la conducta humana. La Marta ha fet els deures perquè sap que és el seu deure,  ha tret bones notes perquè li agrada aprendre, ha ajudat el seu pare a rentar els plats perquè sap que els plats s’han de rentar i que a casa tothom ha d’ajudar. Se sent orgullosa d’ella mateixa, sap que és bona, sap que és capaç de fer les coses bé. Si hi ha hagut, però, la promesa d’un premi, per què ha fet la Marta tot això?¿Ha estudiat perquè li agrada saber o perquè volia la consola? ¿Ha rentat perquè volia ajudar o per menjar-se un pastís? ¿És realment bona o només és interessada? Comença a dubtar de les seves mateixes motivacions i, encara pitjor, comença a pensar que els seus pares no es fien d’ella. “Jo no em portaria bé si no és perquè vull joguines, i els meus pares ho saben”. 
També la qualitat moral del premi queda rebaixada. Si el premi és un gelat,una llaminadura, veure la tele… ¿estic dient que la llaminadura és l’aliment més sa i la tele el més adequat per a un nen? Si el premi és un llibre, anar al parc o jugar amb els amics, ¿estic dient que els nens dolents no han de llegir llibres, no han de fer exercici físic i no han de tenir amics? ¿De veritat pensa algú que no llegir i no jugar amb altres nens farà que els seus fills siguin millors persones? I sobretot,si jo li compro el llibre o la porto a la platja perquè l’estimo, si ho faig de manera desinteressada, per què he d’ocultar que sóc un bon pare i pretendre que només ho faig perquè ha endreçat l’habitació? Em sentiria ridícul dient “com que has fet els deures, anirem d ’excursió”, quan puc dir la pura veritat: “Anirem d’excursió, ja veuràs que ens ho passarem bé”.En tot cas, si el problema és la falta de temps: “Fes ara els deures, que hem d’anar d’excursió”. Millor encara, afegim-hi: “Jo t’ajudo”.
Carlos GonzálezNi premis, ni càstigs, Ara criatures, 10/03/2012 (text adaptat)

La humilitat avui: difícil


"Els costarà ser humils"

FOTO: PERE TORDERA
Cesc Gay és director de cinema, guionista i pare del Gerard i la Maria, de 12 i 7 anys. Viuen al barri de Gràcia. Autor de les pel·lícules 'A la ciutat' i 'Ficció', estrena la comèdia agredolça 'Una pistola en cada mano', en què es pregunta per què els homes són tan poc destres amb les emocions
L'home vol ser un lleó, un caçador, anar a la seva. Però quan té fills sap que ha de tornar al corral. A la pel·li els nens signifiquen per als homes aquesta obligació de tornar a casa, una obligació acceptada però que els recorda que ja no són lliures. Hi ha un vincle amb el western , començant pel títol: Una pistola en cada mano. I és que, quan érem petits, jugàvem a pistolers, que sempre són forts i independents. I van i vénen quan volen.
¿Ja comença a ser així, el teu fill? Ara va a l'institut i la seva vida ha canviat. Va i ve tot sol, fa la seva i aquí ja passen coses. Em fa feliç veure com va conquerint aquesta llibertat. Els homes som com John Wayne dalt del cavall, i veure com un fill ja cavalca ens omple d'orgull. "Vinga, posa't el barret".
En això ens assemblem. Què ens diferencia? M'encurioseix tot això dels mòbils. ¿On els durà aquesta manera nova de relacionar-se? Recordo com funcionàvem nosaltres i veig que ara una part important de la seva vida és virtual. I això et fa ser una altra persona.
Vols dir? T'atreveixes a fer coses que no gosaries fer presencialment. Quan nosaltres teníem la seva edat, les coses les havies de dir a la cara. Si t'agradava una noia, t'hi anaves acostant a poc a poc. Trobar aquell moment era molt difícil. Ens estàvem dies i dies buscant la manera de fer-ho, observant-la, i sabíem que sempre seia amb les amigues en aquell racó del pati. Això era duríssim. Ara tenen la BlackBerry, entren al Facebook, deixen un comentari en una foto i ja hi han establert un vincle.
Cert. Ara surten i es van enviant missatges per dir-se on són i què estan fent en cada moment. I pot passar que hagin estat tota la tarda amunt i avall sense acabar-se de trobar, però han estat tota l'estona dient-se coses. És molt curiós.
No has fet cap pel·lícula sobre els fills. Suposo que serien un tema si hagués patit problemes greus. Però no és el cas. La meva experiència de pare és una història d'amor, simple i fantàstica, i ja està. No és cap conflicte i quan vols explicar una història necessites una ferida.
Qui és el teu punt feble? L'autoritat és el gran taló d'Aquil·les de la nostra generació. És el punt feble. És molt difícil passar de l'abraçada i de fer el ruc saltant al sofà a renyar-los i exercir l'autoritat. Costa fer les dues coses alhora. I a més, també t'has de posar d'acord amb la parella, i això complica encara més el fet de ser coherent. Abans el pare marcava unes normes i punt. Ara tot és més caòtic. I tampoc no pot castigar contínuament perquè l'entorn ja no és aquest. I si castigues et miren malament. Castigar no està de moda, no queda bé. És una mica absurd tot plegat.
¿Com influirà això en la manera de ser dels fills? Em sembla que els faltarà humilitat.
No esperava aquesta resposta. Nosaltres vam aprendre a acceptar que hi havia algú que estava per sobre nostre, algú que manava. I això, de fet, ens relaxava, perquè la humilitat relaxa. Fa que et sentis protegit. Ara hi ha més estrès. Hi ha més ansietat perquè ningú no té el poder d'imposar unes regles estrictes. No sabem ben bé quin és el nostre paper i això genera ansietat. És una malaltia que compartim pares i fills.
I, en conseqüència... Als nostres fills els costarà més que a nosaltres establir una disciplina, acceptar una autoritat. Els costarà més ser humils. Jo ho ve vist a casa, algun cop que ha calgut enfadar-se per algun tema gruixut. Un cop passats els retrets i les llàgrimes, el nen queda més tranquil. I és que la humilitat és bona, la humilitat cura. La gent humil és més sana.

Escriptura i renovació pedagògica, Gregorio Luri

Escriptura i renovació pedagògica (I)

A vegades les notícies pedagògiques semblen coincidir en un mateix sentit. Al mateix temps que a Europa el Grup d'Experts sobre Alfabetització de la Comissió Europea ens assegura que el 20% dels nostres adolescents no saben llegir un text mínimament complex, als Estats Units una escola de Staten Island, la New Dorp High, que acull alumnes amb problemes d'aprenentatge, ha provocat un gran debat pedagògic en demostrar que es pot tenir èxit amb una recepta aparentment senzilla i, en tot cas, no gens avantguardista: treballant sistemàticament les estratègies de la bona escriptura. Si aquest debat ha assolit un ressò tan gran és perquè coincideix amb un replantejament general dels programes educatius en el si dels estats.

Després d'haver provat diferents fórmules per intentar millorar els seus depriments resultats, la New Dorp High va comprovar que mentre un alumne no sàpiga escriure bé no pot expressar de manera coherent un pensament. I, certament, els seus alumnes escrivien molt malament. Sovint no sabien què fer davant un full en blanc. Però també van descobrir que la raó d'aquesta incapacitat no es devia a cap misteri, sinó a que, simplement, ningú no els havia ensenyat les estratègies que els hi podien permetre. Els professors, en conseqüència, van decidir deixar d'actuar a classe com si els alumnes poguessin descobrir autònomament com escriure bé i van insistir, tots plegats, fossin de la matèria que fossin, a proporcionar-los les eines sintàctiques adients. "Donem-los fórmules precises -van dir- que després, quan sàpiguen com escriure bé, ja trobaran com saltar-se-les".

Escriptura i renovació pedagògica (i II)

Tots els professors de la New Dorp insisteixen, cada dia, a cada classe, en la importància de construir oracions clares i ben connectades mitjançant les locucions conjuntives, amb el propòsit d'ensenyar als alumnes a enraonar sobre temes complexos amb criteris d'unitat, coherència i èmfasi. Tots es mostren també d'acord que la incapacitat per expressar-se lingüísticament frena el desenvolupament intel·lectual de molts alumnes. Qui no sap emprar correctament les estructures de la seva llengua està incapacitat per fer-se entendre i, per tant, per entendre's. Esforçar-se per escriure bé és, doncs, esforçar-se per mostrar i per descobrir idees. Molt sovint estem tan preocupats estimulant la creativitat dels nostres alumnes que negligim la importància de l'expressió clara de les idees complexes. La gramàtica no es pot ignorar sense minvar la capacitat expressiva. Quant de mal ha fet a les nostres escoles un foment acrític de la creativitat basat en l'estúpida idea que per ser creatiu no calen coneixements! Que ja n'hi ha prou tenint sentiments! Com si la gent que ens envolta estigués permanentment interessada en la nostra intimitat! La vida en comú és possible si hi ha també una sintaxi comuna que cal dominar si no volem acabar arraconats.
La New Dorp ha posat de manifest que de vegades no necessitem innovacions radicals, sinó prou seny per aprofitar el que sigui vàlid, encara que sigui vell. Però ens ha demostrat una cosa més: que per poder tenir èxit a l'escola calen pràctiques reflexives que permetin identificar els problemes i trobar sense prejudicis les solucions.

Educar és molt més que donar eines per bellugar-se pel món real i virtual

             Humans d'una sola dimensió

Quan parlem del cas Malaia, realment estem parlant del passat?JAVIER LIZON / EFE
1 . LLEGIR. Ja fa alguns anys, quan la meva filla encara anava a l'escola, hi havia una cosa que m'irritava especialment a les reunions de pares: el que més preocupava a la majoria era l'ensenyament de l'anglès i de la informàtica. Noble preocupació, i més en un país endarrerit en matèria d'idiomes, però que tanmateix denota una certa confusió sobre el que hauria de ser l'ensenyament. Donar la prioritat als instruments per davant de les actituds i de la voluntat de coneixement és una visió de l'escola que volent ser pragmàtica resulta molt empobridora. I no està escrit enlloc que pràctic i culte siguin coses incompatibles. Educar és molt més que donar eines per bellugar-se pel món real i virtual, és generar una disposició a saber, a pensar i a entendre, sense la qual els instruments serveixen de poc. Una vegada més, una enquesta, que abasta del 16 als 65 anys, situa Espanya a la cua de l'OCDE en comprensió lectora i en matemàtiques. Poden semblar dues aptituds molt diferents però no ho són tant: totes dues requereixen una disposició d'esperit que podríem anomenar voluntat de coneixement. Entendre el que es llegeix és la base de tota formació. I no és, com a vegades sembla, una simple qüestió de tècnica lectora. Requereix, per sobre de tot, curiositat -que en el fons és el motor del progrés humà-, receptivitat, empatia. Tenir bona comprensió lectora és fer teu el que llegeixes. I d'alguna manera ficar-t'hi dintre, obrir-hi escletxes que et permetin primer entendre-ho i després anar més enllà. Això és incompatible amb una idea de l'ensenyament que va desterrant la filosofia i les humanitats i que sembla tenir un objectiu primordial: modelar l' Homo economicus , és a dir, avançar en el procés ideològic de construir humans d'una sola dimensió. En això, també, la llei Wert és profundament ideològica.

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Nivell d'autogovern desitjat al País Valencià



9 d'Octubre amb un incert desglaç al País Valencià

Els símptomes d'esgotament de Fabra i del PP es fan evidents -com sempre, oi?
El País Valencià celebra avui la seva Diada amb un panorama polític incert. A punt de fer vint anys d'hegemonia del PP a la Generalitat, 25 de Rita Barberà a l'Ajuntament de València, així com en moltes comarques, sembla que l'idil·li del poble valencià i el PP inicia un lent desgel. El fet que una bona part dels seus dirigents estiguin implicats en casos de corrupció i que la crisi castigui fortament el territori fa que el desgast no tingui aturador. Els últims sondejos indiquen que tindrien un retrocés important fins a perdre la majoria absoluta i donar pas a un executiu d'esquerres i valencianista. Els símptomes d'aquesta caiguda s'observen en nombrosos àmbits. Segons el CIS de finals del 2012, el president Alberto Fabra amb prou feines és conegut per tres de cada quatre ciutadans, una xifra baixa i difícil de remuntar tot i la seva contínua hiperactivitat pública en els informatius de l'ara raquític Canal 9. Les finances estan sota mínims; els serveis socials, ja subdesenvolupats abans de la crisi, han rebut una estocada important (són els últims a aplicar la llei de la dependència), i la moral col·lectiva no remunta. La mala valoració dels polítics (només aproven Mònica Oltra, de Compromís, i Marga Sanz, d'EU) i l'escarni que pateixen en qualsevol acte, ha fet fins i tot que les espectaculars inauguracions -habituals uns anys enrere- i els grans esdeveniments hagin desaparegut d'escena. No hi ha cintes per tallar i el PP evita la foto per por a l'escridassada. En part, el govern valencià rep la seva pròpia medicina. El discurs del PP respecte al rol de les autonomies ha quallat i té efecte sobre el seu propi programa de govern. El País Valencià és una de les comunitats on s'està més d'acord que la solució als problemes passa per eliminar les autonomies o treure'ls poder. Més d'un 30% voldrien un estat centralitzat i un 28% desitjarien reduir competències al Consell. Donada la situació actual, molts ja s'aferren al canvi. Tot i que el PSPV està en caiguda lliure, les bones dades de Compromís i d'EUPV fan que, per primera vegada en molts anys, s'albiri un canvi al carrer de Cavallers. Tanmateix, el PP no només ha aplicat al País Valencià un programa de govern, sinó que ha canviat el model social. Més enllà del més que probable ressorgiment de l'anticatalanisme (de conseqüències incertes) i del teixit associatiu i popular que ha desenvolupat o impulsat el PP en benefici propi, la seva implantació arreu del territori és, en termes comparats, superlativa. Per exemple els afiliats al PP valencià arribarien a 150.000, un 17,3% del total espanyol, malgrat que la població valenciana és l'11% del total de l'Estat. A Alacant, per exemple, té 76.000 militants. Entre els aspectes discursius del PP, n'hi ha un que s'ha fet servir d'allò més: defugir responsabilitats. Les xifres no deixen lloc a dubtes: els valencians consideren com a primer responsable, en tots els àmbits, l'executiu central. Els casos més simptomàtics són educació i sanitat, transferides per complet. En tots dos casos, i malgrat que l'enquesta va coincidir amb el famós episodi de les mantes a les escoles valencianes, els ciutadans en fan responsable l'executiu central. Una tendència que amb Mariano Rajoy al poder ha disminuït només una mica. Context enrarit per al PP El 9 d'Octubre se celebra en un context desconcertant per a un PP que no pot presumir gairebé de res i al qual la bandera és l'única cosa que el pot salvar. Un context que, al mateix temps, és favorable per als que volen un canvi. Un canvi que necessitarà, com tot, dotar-se de sentit i contingut per revertir el sentiment ciutadà que les institucions pròpies són més un destorb que no part de la solució. En definitiva, caldrà treballar per fer realitat una utopia tan necessària per a alguns com incerta per a tothom.

dissabte, 12 d’octubre del 2013

divendres, 11 d’octubre del 2013

'Teruel existe', però Lleida no existeix

'Teruel existe', però Lleida no existeixLAMARTARILE
Per molt que hi hagi catalans que no ho sàpiguen, Lleida existeix. La dictadura franquista se'n va adonar ara farà 37 anys. El mes de novembre de 1966 el règim va crear una ficció mortífera: annexionar Lleida a l'Aragó. Fins i tot els llibres de text de batxillerat incloïen un mapa en què Lleida estava apartada de Catalunya: era la "Región del Valle del Ebro ". Darrere un somni humit: la " regionalización económica de las provincias españolas ". L'argumentari és per rostar fins i tot la porcellana del plat: defensen que és una " Región Natural ", vaja, que Déu la va crear. Però sobretot hi ha una raó: " Económicamente hablando justifica el pase al Valle del Ebro ". Tot és clar. Lleida és una potència econòmica: produïa més del 90% de la fruita de l'estat i era capdavantera en exportació econòmica alimentària.
La bogeria franquista la va desactivar la societat lleidatana, que s'hi va oposar com un pagès amb aixada. De l'allau de protestes, quedem-nos amb una imatge. Durant la desfilada de carrosses de la Festa Major de Lleida de 1966 els lleidatans van cridar: "Visca Catalunya!" Perquè Lleida és Catalunya, oi? Això sembla. Ja que en un altre novembre fosc, el de 1938, el filòsof català més lluminós, Francesc Pujols, escriu L'hegemonia ilergeta en la política catalana . L'exèrcit franquista a punt d'envair Catalunya per Lleida i Pujols diu que la Terra Ferma és poderosa. Pel de Martorell, si el republicanisme neix a Girona i el nacionalisme a Barcelona, "la unió del republicanisme amb el nacionalisme que, com sabem, nasqueren i visqueren antagònics, naix a la província de Lleida". (Macià, Companys, Seguí, Torres...) Lleida és la frontissa.
Encara és així? Hi ha un fet de la darrera Diada que potser no s'ha entès. No és que la Via Catalana no passés per Lleida. No. És que evidenciava una realitat: Lleida és l'esquena invisible de Catalunya. La motxilla que alimenta un país que fa via. Davant del canvi atòmic català d'avui, Lleida és la central nuclear del país. Fa més d'un segle es va produir el primer pacte energètic català contemporani: el canal d'Urgell. Pacte ciutat-camp; pacte burgesos-pagesos. Així, després, els homes de la Mancomunitat (ara fa cent anys) ja dibuixaven un país on Lleida era el graner, el rebost. Lleida ha estat, és, l'aliment de Catalunya: ja sigui per la fruita, la ramaderia o l'aigua (les centrals hidroelèctriques del Pirineu van donar llum a la gran Barcelona). Avui la indústria agroalimentària catalana (primer sector econòmic i el 21% de la indústria del país) està liderada per Lleida. I l'altra pota que la fa caminar és la producció d'un dels necessaris nutrients dels nostres dies: la reserva espiritual (la natura, l'oci, la cultura). És el Lleidapower : que, com l'energia, es transforma. De fet, l'únic intent d'imaginar el país del segle XXI va brotar a Lleida el 2004: el Compromís per Lleida.
El que veuen els lleidatans és que enfront de la Catalunya rotonda, el país que dóna tombs i tombs sense saber on va, Lleida proposa una Catalunya xarxa, connectada, un país on el territori es (re)reconeix i circula l'aigua (la sang de Ponent) de Lleida a Barcelona, i Barcelona aposta per les infraestructures que permetran aconseguir la millor indústria agroalimentària del món. La indústria del menjar i la tranquil·litat com a medicina del segle XXI. És el somni de la Califòrnia catalana, el golden state . La metàfora està plantada a la terra: o d'on es pensen que van dur els lleidatans fa un segle la idea de plantar fruita? De Califòrnia. I, guaita, ara empreses lleidatanes inunden Califòrnia de llavors, olis i fruita seca. De fet, el Compromís per Lleida era un Compromís per Catalunya. El nou mapa, el nou relat català i lleidatà durant anys ha entusiasmat a tothom que el coneixia: de les cabanes als palaus. Avui jeu, moribund, somort. Hauríem de saber per què.
Mentrestant el caragol treu banya. Però continua invisible per a la resta de Catalunya, que no veu el pes de la indústria agroalimentària, des de la tradicional fins a l' slow food ; des de el Parc Astronòmic del Montsec a la nova onada de músics lleidatans. Lleida és un fricandó que fa xup-xup. A Lleida hi passen coses. Moltes. Però no es veuen. Davant d'una Barcelona estràbica, que a voltes no sap on mira, també hi ha unes comarques miops (Lleida mateix), que no saben veure-hi més enllà del nas. El problema és oftalmològic. Una paradoxal malaltia en dies d'hipervisibilitat. Perquè ho van veure els franquistes, ho va veure el visionari Pujols... I sembla que no ho veu Catalunya.

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Fracàs escolar i agents educatius

INICIATIVA EDUCATIVA SOLIDÀRIA AL DISTRICTE

Vacuna de fracàs escolar

El projecte 'Espai deures', que ajuda estudiants amb els deures, amplia les places pels bons resultats del curs anterior. Uns 20 voluntaris col·laboren en aquest reforç

Dimecres, 25 de setembre del 2013

LUIS BENAVIDES
BARCELONA
Tres hores setmanals després de classe, tutelades i ben aprofitades, poden marcar la diferència entre col·leccionar carbasses i treure unes notes acceptables. Aquesta és una de les  moltes conclusions que podrien extreure's de l'exitosa prova pilot realitzada durant el curs passat amb un reduït grup d'alumnes de Sants-Montjuïc sota el programa Espai deures«En alguns casos han millorat les notes, i en pràcticament tots hem detectat un canvi d'actitud», explica Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, associació impulsora del projecte.
zoomSuport 8 Dos alumnes fan els deures a l''Espai deures'.
Suport 8 Dos alumnes fan els deures a l''Espai deures'. SECRETARIAT D¿ENTITATS

El projecte representa un valuós acompanyament per als nois i noies en horari no lectiu. «Dos dies a la setmana, aquests estudiants de primer i segon d'ESO amb certes dificultats per seguir les classes compten amb un monitor i diversos voluntaris que els ajuden si tenen problemes amb els deures o amb la preparació d'algun examen», explica la psicòloga Núria Esterri, responsable del projecte.
Subvenció municipal
Durant el curs 2013-2014, Espai deures té previst continuar i ampliar el seu abast: de 48 alumnes passaran a ser-ne 80, de diferents centres educatius del districte i repartits en vuit grups. «Tot això ha sigut possible gràcies al suport econòmic del Districte de Sants-Montjuïc, que ens ha permès contractar els coordinadors, entre altres coses com el material didàctic complementari, i el treball d'una vintena de voluntaris», explica Esterri.
«Creiem que el projecte presentat pel Secretariat d'Entitats és un primer pas importantíssim per reduir i prevenir el fracàs escolar als nostres barris. És un tema de caràcter educatiu, però també social, ja que aquest fracàs escolar pot acabar marcant el futur d'aquests joves», explica Núria Izquierdo, consellera d'educació del districte de Sants-Montjuïc.
L'entitat organitzadora destaca la importància de mantenir un contacte periòdic amb les famílies. «No són pares despreocupats», aclareix Esterri, sinó pares amb poc temps i altres preocupacions, amb problemes per conciliar la seva vida laboral i familiar. «En molts casos hem notat certa angoixa per no poder ajudar més els fills», afegeix Erill, que considera crucial treballar en els hàbits d'estudi i apuntalar l'autoestima dels joves. «En un principi, sobretot per timidesa, no demanen ajuda i els voluntaris han d'estar-hi més al damunt. Però valoren molt el tracte individualitzat i agraeixen que un voluntari es preocupi per ells», afegeix Erill.
La valoració dels voluntaris és molt positiva: «He notat que cada dia els alumnes es prenien de debò aquest espai i que vénen amb ganes de millorar i aprovar. Vénen a gust perquè fan amics i troben un lloc molt més adequat per als deures», explica Caroline Arnall, voluntària que no dubta a repetir aquest mateix curs quan obrin la convocatòria. «No suposa cap esforç estar una tarda amb ells. De fet, ho necessito. En surto contenta», afegeix Arnall
.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Estat del benestar i beneficència

Crítiques a l'espai "Entre todos" per "atacar l'estat del benestar"

El Consell General del Treball Social (CGTS) exigeix a TVE que retiri Entre todos, el programa que es ven com a "solidari" i que presenta Toñi Moreno. Els treballadors socials agrupats consideren que aquest format "basat en la recaptació de diners per ajudar les famílies necessitades" és "un clar atac a l'estat de benestar, a la universalitat dels drets socials i només suposa un pegat per als problemes de les famílies, la dignitat de les quals no es respecta", exposen en un comunicat. El col·lectiu denuncia, a més, que l'espai vulnera el principi de la confidencialitat i no ataca les arrels dels problemes de cada família.


El Consell General del Treball Social denuncia el "periodisme groc i ranci" del programa de TVE

Dimarts, 1 d'octubre del 2013 - 11:16h.


EL PERIÓDICO / Barcelona El Consell General del Treball Social, que agrupa els assistents socials i diplomats en treball social, ha sol·licitat a TVE que elimini l'emissió del programa 'Entre todos', que Toñi Moreno presenta a les sobretaules. L'organisme denuncia que el format contradiu el seu codi deontològic i "promou la substitució dels drets socials per la caritat, sense respectar la dignitat de les persones".

Toñi Moreno, al plató d''Entre todos'. TVE
En un comunicat, l'associació afirma que el programa "no aborda els problemes des del punt de vista de la universalitat de l'ajuda, la planificació d'aquesta ajuda, la confidencialitat de les dades de la persona afectada i la involucració de la família en el seu procés de recuperació econòmica i social, entre altres".
Per aquestes raons, la presidenta del Consell, Ana Lima, ha rebutjat la invitació que li ha fet la direcció del programa perquè hi participés com a assessora experta.
En el comunicat, els treballadors socials consideren "inadmissible que la televisió pública estatal vulneri d'una forma tan evident la dignitat de les persones, mitjançant un periodisme del més groc i ranci que apel·la al plor i potència la llàstima cap a la persona necessitada".
El programa de TVE està també envoltat per en una altra polèmica, ja que Canal Sur el va acusar de plagiar un altre espai de la seva graella, 'Es pot arreglar', que precisament presentava Toñi Moreno.